Uuring: õpilased käivad Tallinnas enamasti kooli ühistranspordiga või jalgsi

Nele-Mai Olup
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolitee.
Koolitee. Foto: Sille Annuk / Postimees

Pealinnas lähevad õpilased enamasti kooli ühistranspordiga või jalgsi, selgus Tallinna munitsipaalkoolide rahuloluküsitluse koondraportist.

̃Õpilastelt uuriti, kuidas nad läbivad tavaliselt suurema osa oma kooliteest ning kui kaua kulub neil kodust kooli minekuks aega.

Koolitee pikkus on keskmiselt 16 minutit

Keskmiseks koolitee pikkuseks oli 16 minutit ning kõige levinumad viisid kooli minekuks olid ühistranspordiga (39 protsenti) ja jalgsi (35 protsenti).

Õpilaste koolitee
Õpilaste koolitee Foto: Eesti Uuringukeskus

Autoga kooli minejaid oli veidi üle viiendiku ning muude võimaluste all toodi enim välja jalg- ja tõukeratast.

Kodutöödele kulub enamasti 30-60 minutit

Uuringust ilmnes veel, et kodus õppimisele ühes päevas kulutatakse tavapäraselt kõige sagedamini pool tundi kuni tund (35 protsenti), kuni 30 minutit kulutab kodustele koolitöödele ligi neljandik ning 1-2 tundi veidi üle viiendiku õpilastest. Rohkem kui 2 tundi õppis kodus 12 protsenti ning peale kooli ei õppinud üldse 5 protsenti õpilastest. 

Kui palju kulub õpilastel tavaliselt kodus õppimisele ühes päevas?
Kui palju kulub õpilastel tavaliselt kodus õppimisele ühes päevas? Foto: Eesti Uuringukeskus

Kui 3. ja 6. klassides oli vaid 2 protsenti neid, kes peale kooli üldse ei õpi, siis 8. klassides juba 8 protsenti ning 11. klassides 12 protsenti. Poiste seas oli tüdrukutest enam neid, kes kodus üldse ei õpi ning tüdrukud kulutasid jällegi kodusele õppetööle sagedamini rohkem kui ühe tunni. 

Kõige rohkem vaba aega jääb 3. klassi õpilastel

Muudeks õppetöövälisteks tegevusteks jääb piisavalt aega alati 31 protsendil ja enamasti 41 protsendil ning piisavalt aega ei jää enamasti 22 protsendil ja kunagi 6 protsendil õpilastest, selgus uuringutulemustest.

Kõige rohkem vaba aega on 3. klasside õpilastel, kellest ligi pooltel jääb õppimise kõrvalt muudeks tegevusteks alati ning 41 protsendil enamasti piisavalt aega.

Kui palju jääb õpilastel pärast õppimist aega muudeks tegevusteks?
Kui palju jääb õpilastel pärast õppimist aega muudeks tegevusteks? Foto: Eesti Uuringukeskus

Vanemates kooliastmetes õppimise kõrvalt muudeks tegevusteks jääv aeg järjest väheneb ning 11. klassis jääb õppimise kõrvalt alati või enamasti piisavalt vaba aega 56 protsendil õpilastest. 

Poistel jääb vabaajategevusteks sagedamini piisavalt aega kui tüdrukutel ning veidi suurem on vastav osakaal ka eesti õppekeelega koolides. 

Tallinna Haridusameti tellitud ning OÜ Eesti Uuringukeskuse läbi viidud uuringus osales kokku 60 munitsipaalüldhariduskooli Tallinnas. 2015/2016 kooliaasta teises pooles tehtud uuringus osales kokku 14 645 inimest, nendest 9281 olid õpilased, 3391 lapsevanemad, 1918 õpetajad, 55 koolijuhid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles