Tallinna kainestusmaja valmib tuleval aastal

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Küllike Rooväli

Paldiski maantee äärde Lääne-Tallinna keskhaigla kompleksi rajatav kainestusmaja valmib tuleva aasta lõpuks ning selle rajamist peab vajalikuks ka politsei.

«Kainestusmaja on vaid üks väike, kuid väga vajalik lüli Tallinna linna tegevustes alkoholismi leviku tõkestamises,» lausus Tallinna abilinnapea Merike Martinson linnavalitsuse ajalehele Pealinn.

Väljaanne kirjutas, et kainestusmaja töötab ka näiteks Helsingis ning Tallinnas täidab järgmise aasta lõpuks valmiv ööpäevaringse järelevalve ja meditsiinilise abiga kainestusmaja juba vene aja lõpust haigutava tühiku.

Martinsoni sõnul ei ole kainestusmaja sihtgrupp ainult kodutud. «Tänavatel joobnuna avalikku korda rikkumas võib leida nii nooremaid kui vanemaid inimesi, mehi ja naisi, koduga ja koduta inimesi,» ütles abilinnapea. «Neid võib leida ka asutustes ja ettevõtetes, nagu näitab värske juhtum, küll Põlvamaal, koolidirektoriga.»

Psühhiaater Jüri Enneti sõnul on kainestusmaja ammu vaja olnud. «Juba eile oleks pidanud kainestusmaja valmis olema,» lisas ta.

Ennet rõhutas, et eestlane tarvitab alkoholi üle mõistuse palju. «Kui organisatsioonid ütlevad, et nad ei saa piirata alkoholismi, siis see on vale. See on niivõrd suur probleem, et vajab peaministri asetäitja ameti loomist alkoholismi küsimustes,» märkis ta.

Ka Põhja prefektuuri korrakaitseosakonna juhi ülemkomissar Kristian Jaani sõnul on kainestusmaja väga vajalik.

«Tänasel päeval politseiosakondades asuvad kinnipidamiskambrid on mõeldud üksnes isikute ajutiseks kinnipidamiseks,» lausus ta. «On väga oluline, et ruumides, kuhu inimesi kainenema toimetatakse, oleks kiirelt kättesaadav ka arstiabi.»

Kainestuskambris korraldatakse kainenemisele toodud isikutele vajalik meditsiiniline abi ja ööpäevaringne järelevalve. Politseiamet tagab arestimaja kainestuskambri tööks vajaliku personali ja tehnilised vahendid, Tallinna linn kannab hoone haldamisega seotud kulud ning sõlmib raviasutusega lepingud tervishoiuteenuse osutamiseks.

12 aastaga on Eesti kaotanud alkoholismi tõttu 45 700 inimest vanuses 15-49.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles