Rahvusringhääling edastas tasuta «Tallinn aitab!» reklaame

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Tallinn aitab!» loosung.
«Tallinn aitab!» loosung. Foto: Toomas Huik

Eesti Rahvusringhääling edastas tasuta nii teles kui raadios pealinna abiprogrammi «Tallinn aitab!» reklaami, mille trükiversiooni on propagandaekspert Keskerakonna valimisreklaamiks nimetanud. ERR tõlgendab tele- ja raadioversioone aga sotsiaalreklaamina ega näe probleemi selle vahendamises kommerts- ja poliitreklaamivabas rahvusringhäälingus.


27. jaanuarist 8. veebruarini võis ETVst, Raadio 2st ning Vikerraadiost näha või kuulda klippe, mis jagasid teavet järjekordse Tallinna tööbörsi toimumise kohta. Tööbörs ise toimus 8. veebruaril Tallinna lauluväljakul.

Rahvusringhäälingu ajakirjanduseetikanõunik Tarmu Tammerk, kellele ERRi pressiesindaja Postimees.ee teisipäeval esitatud arupärimise suunas, selgitas täna, et Tallinna ettevõtlusameti klipp Tallinna tööbörsi kohta oli informatiivse iseloomuga teave, mida ERRil on õigus edastada. Nimelt võib ERR edastada infot üldist huvi pakkuvate mittetulunduslike avalike ürituste kohta.

«Klipi tekst sisaldab konkreetset informatsiooni ürituse aja ja sisu kohta. Selles ei esitata poliitilisi sõnumeid, kes on süüdi tööpuuduses või milline erakond suudab pakkuda lahendusi,» ütles Tammerk.

Eelmise nädala lõpul jõudis paljude tallinlaste postkastidesse neljaleheküljeline trükis, mis samuti näitab, kuidas Tallinn aitab. Ainus foto trükisel on suur pilt linnapea Edgar Savisaarest. Hea valimistava valvur, suhtekorraldusekspert Agu Uudelepp kommenteeris teisipäeval ERRi valimisportaalis, et selle trükise näol on tegemist ilmselge valimisreklaamiga.

Trükis erines teles ja raadios edastatud reklaamklipist selle poolest, et viimases puudusid viited Keskerakonnale või Edgar Savisaarele.

«Tegu ei ole valimisreklaamiga, kuna puuduvad viited erakonnale või poliitilisele sõnumile. Klipp on praktilise väärtusega teave tööotsijale,» vastas Tammerk küsimusele, kas antud sotsiaalreklaam ei ole pigem Keskerakonna valimisreklaami maiguga.

Tammerk sõnas, et kuna abiprogrammi «Tallinn aitab!» on Tallinna linn rakendanud mitu aastat, ei ole ERRil põhjust tõlgendada abiprogrammi osana esitatud tööbörsi kutset kui valimisteadet.

«Kuidas Tallinna linn oma programmi «Tallinn aitab!» muudes meediakanalites ja oma tegevustes esitleb, on teine teema, mis ei puutu sellesse konkreetsesse klippi. Ka ajakirjanduslikult käsitlesid ERRi uudistesaated tööbörsi, tehes seda informatiivses, mitte erakondlikult kampaanialikus võtmes,» sõnas Tammerk.

Tammerk rõhutas, et ERR kui avalik-õiguslik kanal peab valimiskampaania ajal erilist tähelepanu pöörama tasakaalustatusele ja erapooletusele. «Selleks on ERRi nõukogu kehtestanud ka vastava korra ajakirjandusliku käsitluse kohta, millest ERRis valimiste ajal kinni peetakse.»

Tallinna ettevõtlusamet on sõlminud linna abipaketi reklaamimiseks aastase lepingu osaühinguga Midfield, mis on mitmetel valimistel Keskerakonna kampaania loonud Paavo Pettai ainuomanduses olev reklaamifirma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles