Tükike lennujaama kirevast ajaloost (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terminali ehitus on poole peal. 1970ndad.
Terminali ehitus on poole peal. 1970ndad. Foto: Villem Kalling

Praegu 83-aastane Villem Kalling jõudis Tallinna lennujaamas tehnikuna töötatud 35 aasta jooksul teha fotoaparaatidega Kiev ja Zenit hobi korras tuhandeid pilte, talletades niiviisi suure tüki lennujaama ajaloost.

Kalling asus lennujaamas lennundustehnikuna tööle 1959. aastal pärast Moskva-lähedase lennutehnika kooli lõpetamist. Tema ülesanne oli lennukite mõõteriistade ja andurite kontrollimine kabiinis, keres ja isegi mootoris. Mehel on seniajani meeles, kuidas koolis ütles üks õpetaja, alampolkovnik Puhhin kohe esimeses tunnis: «Poisid, pidage meeles, kui te hommikul lasete lennuki välja, siis peab see õhtul ka tervena tagasi tulema.»

Pilte hakkas mees tegema esialgu hobi korras, jäädvustades seda, mis lennujaamas parasjagu silma hakkas. Hiljem hakkasid tema tehtud fotode vastu huvi tundma nii lennujaama enda ülemused kui eri väljaanded, autor polnud kade jagama neid koguni väljapoole ENSVd. Ta oli kohal kõigil vähegi kaalukamatel sündmustel, mis lennujaamas aset leidsid. Näiteks selline ajakiri nagu Graždanskaja Aviatsia (eesti k Tsiviillennundus) avaldas tema pilte regulaarselt, ja poisid, kes neile sattusid, olid pärast uhkust täis.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles