Minister sarjab Keila volikogu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keila gümnaasiumi tegevus munitsipaalkoolina on linnavolikogu otsusel lõpetatud ja kooli vara üle antud Keila Hariduse Sihtasutusele.
Keila gümnaasiumi tegevus munitsipaalkoolina on linnavolikogu otsusel lõpetatud ja kooli vara üle antud Keila Hariduse Sihtasutusele. Foto: Priit Simson

Haridusminister Tõnis Lukas leiab, et Keila linnavolikogu põhjendused kahe kooli tegevuse lõpetamiseks ei kannata kriitikat ning volikogu käitus ebaseaduslikult.


Septembri lõpus leidis Keila volikogu Harju maavanema Värner Lootsmanni soovitusel Keila algkooli ja Keila gümnaasiumi tegevuse lõpetamisele uue põhjenduse. Volikogu 26. veebruari otsuses toodu – soov korrastada haridussüsteemi ja parandada hariduse kvaliteeti – ei vastanud seadusele.



Nüüd luges volikogu munitsipaalkoolide likvideerimise aluseks haridus- ja teadusministri käskkirja nende koolide koolituslubade kehtetuks tunnistamise kohta. Samas oli ministri käskkirja aluseks just volikogu 26. veebruari otsus.



Uue otsuse kohaselt kadusid need munitsipaalkoolid



1. oktoobrist. Koolide vara oli juba enne üle antud Keila Hariduse Sihtasutusele. Harju maavanem taotleb halduskohtult Keila linnavolikogu otsuste tühistamist.



Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas, Keila volikogu viimase otsusega on vastutus segaduste eest Keila hariduskorralduses veeretatud teie peale. Mida asjast arvate?


See otsus ei kannata küll mingit kriitikat. Seadus ütleb, et meie lõpetame koolitusloa, kui kohalik omavalitsus taotleb kooli likvideerimist.



30. septembri otsusega võttis volikogu ministri 2. mai käskkirjalt õigusliku aluse. Seega on tegemist õigusliku segadusega, mille on põhjustanud volikogu.



Viimane otsus ei saa kehtida, sest on seadusvastane. Selles teatatakse munitsipaalkoolide likvideerimisest üks päev ette. Seadus nõuab kuus kuud etteteatamist. Pealegi ei tohi koolide tegevust lõpetada õppeperioodil. Volikogu viimased otsused on õigustühised ja algne õiguslik seisund tuleb kohtu kaudu taastada.



Mida saab ministeerium ette võtta?


Haridus- ja teadusministeeriumil ei ole mingeid korralduslikke õigusi koole sulgeda või avada, koolielu korraldamine on antud kohaliku omavalitsuse otsustada. Meie ei saa seda otsust tühistada.



Kuna Harju maavanem Värner Lootsmann teostab järelevalvet ja on munitsipaalkoolide sulgemise otsuse halduskohtus protestinud, siis hakkab kohus seda arutama ja langetab otsuse. Igatahes on Keila linna juhid käitunud ebaseaduslikult. Usun ja loodan, et volikogu ja linnavalitsus oma edasisi samme paremini planeerivad ja läbi mõtlevad.



Mina pean kõige olulisemaks lastevanemate ja laste turvatunnet ning kindlust, et Keilas tagatakse tasuta haridus, et kooli omanik ei kehtesta õppemaksu ega mingeid lõive. Ma ei taha, et nende segaduste ja omavaheliste nääklustega suureneb lastevanemate ja õpilaste ebakindlus veelgi.



Kui kohus otsustab, et volikogu on talitanud ebaseaduslikult, siis kuidas on võimalik taastada endine olukord, kui koolide vara on juba üle antud sihtasutusele?


Varad võib ka tagasi kanda. Kui kohus tunnistab volikogu senised sammud õigustühiseks, tuleb taastada endine olukord või leida mõni muu seaduslik lahendus.


Praeguste seaduste kohaselt sellisel moel munitsipaalkooli erastada ei saa. Volikogul tuleb oma otsused ümber teha. Linnajuhid peavad enda algatatud segadused lõpetama ja keilalastele kindlustunde tagama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles