Tallinna tööbörs kulges mullusest tunduvalt rahulikumalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Bragin (vasakul) ja Vladimir Gontšarov ütlesid, et nemad on pensionärid ning neile mingit tööd ei pakutud.
Vladimir Bragin (vasakul) ja Vladimir Gontšarov ütlesid, et nemad on pensionärid ning neile mingit tööd ei pakutud. Foto: Liis Treimann

Täna poole kümne paiku hommikul oli Tallinna lauluväljaku ukse taha kogunenud küll väike saba tööotsijatest, kuid võrreldes eelmise aasta mölluga oli järjekord mitmeid kordi lühem.

Kas see tähendab, et töötuid on Tallinnas vähemaks jäänud või ei looda inimesed enam Tallinna abipakkumiste peale, pole täpselt teada. Võibolla mõjus ka linnavalitsuse manitsus, et töötutel pole mõtet liiga vara järjekorda külmetama tulla, sest ankeete jätkub kõigile ning neid võib täita kuni kella kolmeni.

Kenad näitsikud jagasid lauluväljaku ukse taga järjekorras seisvatele inimestele siniseid riidest kotte kirjaga «Tallinn aitab», milles olid tühjad ankeedid ning info selle kohta, milliseid sotsiaalseid või erafirmade pakutavaid töökohti on võimalik taotleda. Paljud hakkasid ankeete juba õues täitma.

Lauluväljaku ukse juures oli telgi püsti pannud firma Fazer, mis pakkus tööotsiajatele tasuta lihapirukaid ja kuuma teed või kohvi. Söögi ja joogi tellija oli loomulikult Tallinna linnavalitsus. Algul ei julgenud järjekorras seisjad ligi astuda, aga kui Postimees.ee reporter neid julgustas, siis võtsid paljud vedu.

«Küsija suu peale ei lööda,» ütles Ülo Rimm ning võttis piruka ja kuuma joogi.

Rimm on ka varem Tallinna tööbörsil käinud, kuid pole sobivat tööpakkumist leidnud. Koristaja ning pargivahi kohad talle ei istu. Mees on enda sõnul paarkümmend aastat autotõstuki juhina ametis olnud ning tahaks ka nüüd mingit samasugust tööd leida.

Järjekorra lõpus võttis koha sisse nooruke Julia, kes tahtis kangesti müügisekretäri kohta saada. Samas ametis on ta ka enne töötanud ning seega mingi kogemus olemas, kuid nüüd on kaheksa viimast kuud töötu olnud. Ta lisas, et on ka töötukassas niisuguse töö saamiseks ankeete täitnud, kuid otsustas siiski ka Tallinna tööbörsile tulla, sest kõiki võimalusi tuleb alati ära kasutada.

Lauluväljaku ruumides oli töö nii korraldatud, et alumisel korrusel istusid laudade taga linnaosavalitsuste ning linnaasutuste inimesed, teisel korrusel olid aga koha sisse võtnud erafirmad, mis pakkusid samuti erinevaid töid.

Tallinna lastekodu vajas administratsiooni assistendi ning tervishoiutöötaja abi kohale inimest. Need on töökohad, kus tuleb päris hästi tunda arvutit ning vastava erialase ettevalmistuseta ametisse ei saa.

Kadrioru park pakkus abitöölistele tegevust. Kokku on vaja sada inimest, kuid pooled töökohad on juba täidetud. Põhitegevus on pargi koristamine – talvel lumest, suvel ning sügisel lehtedest ja prügist. Tööd saav inimene peab ka pargivahi ülesandeid täitma ning haljastusel abiks olema.

Tööbörsil oli kohal ka Tallink Takso, mis otsis endale sohvreid. Esimese kliendina istus toolile Olga, kes on töötanud trollijuhina, kuid nüüd tahaks taksorooli keerama hakata. Tallink Takso taksojuht ning koolitaja Toivo Rägastik ütles, et firma laieneb ning seetõttu on ka juhte juurde vaja. Endise trollijuhi Olga kohta ütles ta, et naisel on kindlasti eeldusi tööd saada, sest linnas sõitmise kogemusi peaks tal jätkuma ning tahtmist on ka.

22-aastane Anna-Maria mainis, et tema on õppinud päris mitut ametit ning seetõttu võib kandideerida nii lastekasvataja abiks, kokaabiks, pagariks või reisisaatjaks. Ta on juba üle aasta töötu olnud, kuid mingi töökoha tahab ikka kiiresti leida.

Kaie mainis, et töötuid on börsile tõesti palju tulnud ning seetõttu on töökoha saamine suur loterii. Ise andis ta täidetud ankeedi Tallinna botaanikaaeda, sest tahaks kangesti aiatööd teha. Vastavat haridust Kaiel küll pole, aga lihttööga saab kindlasti hakkama.

«Olin aasta ka reisisaatja, kuid sinna tagasi enam ei taha, sest see on nii närviline töö,» ütles Kaia. «Sõitjaid on igasuguseid, kellel on halb tuju, see hakkab kohe reisisaatja kallal norima.»

Rõõmsameelne Ariina oli lauluväljaku ruumides juba mitu tiiru teinud, et endale sobivat töökohta otsida. Varem oli ta töötanud postiljonina, nüüd tahab mingit sellist kohta, kus saaks inimesi aidata, midagi sotsiaalset, sest õpib praegu ka sotsiaalhooldust. Tööd on ta üle aasta otsinud.

Tööotsijad saavad täna kuni kella kolmeni pärastlõunal lauluväljaku ruumides ankeete täita ning endale sobivat tööd otsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles