Ringkonnakohus teeb Nääme asjas otsuse ülejärgmisel nädalal (2)

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suvel esimese astme kohtus omastamises süüdi mõistetud Tallinna Kesklinna vanem Alar Nääme kaebas otsuse edasi ja täna arutas tema süüasja ringkonnakohus.

Harju maakohus leidis 30. juunil, et Keskerakonda kuuluv Nääme on korraldanud linna raha eest valimiskampaania ürituse, ja mõistis talle rahalise karistuse. See oli esimene kord Eesti kohtupraktikas, kui keegi sellises teos süüdi mõisteti.

Kohus mõistis Kesklinna vanemale rahalise karistuse 200 päevamäära ulatuses, mis Nääme puhul teeb 6300 eurot. Kohus leidis, et Tallinna Kesklinna vanemana korraldas Nääme kaks kontserti Valga kultuuri- ja huvialakeskuses. 18. jaanuaril ja 13. veebruaril 2015 korraldatud kontserdid toimusid vahetult enne riigikogu valimisi.

«Kontserdid olid oma olemuselt valimisüritused. Seega oleks nende korraldamise eest pidanud maksma Nääme ise. Nääme lasi aga kontserdiga seotud kulutused kanda Tallinna Kesklinna valitsuse eelarvest,» selgitas kohtunik.

Kohtus leidis kinnitamist, et kontserte tuleb käsitleda valimisüritustena. Kuigi kontsertidel ei tehtud otsest valimispropagandat, viitasid nende ajastatus ja korraldamise viis soovile Näämet tutvustada ning teha talle kui kandidaadile valimisreklaami.

Nääme ise väitis pärast kohtuotsust partei ajalehes Kesknädal, et teda ei antud kohtu alla mitte süüteos kahtlustatuna, vaid Valgas toimunud sotsiaaldemokraatliku võimuvõitluse tulemusena.

«Nääme kaitsja Aadu Luberg taotles apellatsioonis tühistada Harju maakohtu 30. juuni 2016 kohtuotsus täies mahus ja mõista Alar Nääme talle esitatud süüdistuses õigeks. Süüdistatava menetluskulud taotles kaitsja kõikides senistes menetlusstaadiumites vastavalt esitatavatele kuludokumentidele jätta seadusliku aluse tekkimisel täies mahus riigi eelarveliste vahendite kanda. Istungil oli Näämel uus kaitsja, Kalju Kutsar. Pooled jäid istungil oma seisukohtade juurde. Tänasel kohtuistungil määras ringkonnakohus otsuse kuulutamise ajaks 20. septembri,» teatas kohtu pressiesindaja Anneli Vilu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles