Harku lapsevanemad: maamaks võetakse lapsevanemate taskust?

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harku vallavanem Kaupo Rätsepp.
Harku vallavanem Kaupo Rätsepp. Foto: Liis Treimann

Alates 1. jaanuarist on Harku valda sisse kirjutatud maaomanikud vabastatud maamaksust, kuid samas on viimasel ajal mitmekordistunud nii Tabasalu muusikakooli kui ka Harku valla lasteaedade kuumaksud. Harku lapsevanemate hinnangul teenitakse maamaksust vabastamisega kaotatud raha tasa lapsevanemate rahakottide arvelt.

«Tundub, et lastega peredele läheb Harku valla maamaksuvabastus kalliks maksma,» märkis lapsevanem Helle. Ta tunnistas Postimees.ee’le, et last ta muusikakoolist veel ära võtma ei pea ning eelkõige on hinnatõus raske neile, kel peres mitu muusikakoolis käivat last.

Võrreldes 1. jaanuariga 2010 on muusikakooli õppemaks tõusnud 2,6 korda ehk 41,7 eurole (652 krooni) varasema 15,6 euro (250 krooni) asemel. Ka Harku lasteaedade kohamaks on võrreldes aastataguse ajaga suurenenud 2,6 korda ehk 15,6 eurolt (250 krooni) 41,7 euroni (652 krooni). Et niivõrd järske tõuse pehmendada, tõsteti kuumakse kahes jaos.

«Pahameel on tutvusringkonnas kõigil, paljud häbenevad aga kõva häälega öelda, et neil on nüüd raskem. Muidugi me saame hakkama aga häirib just see trikitamine maamaksuga – just see ajab vihale, et mille arvelt see maks ära jäeti,» ütles kahe lapse ema Marina (nimi muudetud - toim.), kelle üks laps käib muusikakoolis ning teine lasteaias. Marina ei ole muusikakooli suurenenud õppemaksu tõttu kindel, kas tal on võimalik ka noorem lapse muusikakooli pilli õppima suunata.

Muusikakoolis käivate õpilaste vanemad on kohamaksu teemat arutanud e-kirjade vahendusel, kus paljud väljendavad suurt nördimust valla sellises käitumises.

«Kindlasti tuligi hinda tõsta, aga lapsevanemate jaoks oleks olnud kahtlemata kergem, kui seda oleks tehtud tasapisi ja kogu selle 12 aasta vältel (muusikakoolis oli 12 aastat sama kuumaks – toim.), kui palgad tõusid, mitte siis, kui majanduslangus palku hoopis vähendanud oli ja siis lausa juba nii palju korraga. Mul on kahju vanematest, kes peavad raha pärast lapse muusikaharidusest loobuma, kuna ka mina näen, kui palju muusikaga tegelemine lapsele tegelikult pakub ja kui hästi see mõjub tema arengule,» märkis üks lapsevanem. Teise lapsevanema sõnul näitab valla selline käitumine, et huviharidus ega lapsed valda ei huvita.

Seni on loobunud 3 last

Tabasalu Muusikakooli direktor Kalev Konsa märkis, et kooli enam kui 100 õpilasest loobus muusikakoolis õppimisest sellest aastast 3 last. «Võimalik, et vanemad pidasid lapse jätkamist meie koolis liiga kulukaks.»

Konsa leiab, et kuna otsus kohatasu tõstmise kohta võeti vastu juba ligi aasta tagasi ning tasu on tõusnud kahes osas, on lapsevanematel olnud võimalus selle mõttega harjuda ja oma rahalisi vahendeid planeerida.

Harku vallavanem Kaupo Rätsepp märkis, et muusikakooli õppemaksu tuli tõsta seetõttu, et lapsevanemate osalus on olnud ühesuurune juba 12 aastat, samas kui valla kulud muusikakoolile olid järk-järgult tõusnud. «Muusikakoolil  ei olnud enam võimalik soetada uusi muusikariistu ja teisi õppevahendeid ning hoida palgal piisaval hulgal professionaalseid õppejõude.»

Mingit seost maamaksu kaotamise ja õppemaksude tõstmise vahel Rätsepp ei näe. Ta osutas, et maamaksuvabastusega sooviti motiveerida end vallaelanikeks registreerima ka neid koduomanikke, kes seda veel teinud ei olnud.

«Rahaliselt väljendades oli maamaksu kaotamise otsuse taga lihtne matemaatika – üks maamaksu vabastus tähendab meile ca 100 euro suurust kaotust, ühe täiendava kodaniku lisandumine aga tulude suurenemist umbes 735 euro võrra aastas.»

Rätsepp rehkendas, et võrreldes 2010. aastal elanikelt laekunud maamaksuga, kaotab Harku vald sel aastal maamaksutulu 281 222 eurot. Et aga vald on juurde saanud 400 elanikku, lisandub 2011. aastal tulu juurde orienteeruvalt 294 000 eurot. «Numbrid näitavad selgelt, et ei ole mingit vajadust kompenseerida maamaksu kaotamist mõne teise maksu tõstmisega.»

Ta soovitas väiksemate sissetulekutega peredel, kes ei jaksa muusikakooli õppemaksu tasuda, pöörduda valla poole. Sellistel peredel lubab vald kompenseerida 50 protsenti õppemaksust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles