Politsei tabas reisijaid vedanud joobes bussijuhi

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhumisreid.
Puhumisreid. Foto: Martin Ilustrumm

Täna hommikul Harku vallas sõidukijuhtide kainust kontrollinud politseinikel tuli juhtimiselt kõrvaldada alkoholi pruukinud OÜ ATKO Liinide bussijuht, kes toimetati viivitamatult arestimajja.

Hommikul viisid Põhja prefektuuri politseinikud läbi puhumisoperatsiooni Harku vallas. Korrakaitsjad kontrollisid 7.50 ajal Tallinn-Rannamõisa-Kloogaranna maantee 9. kilomeetril ATKO Liinide bussi juhtinud 46-aastast meest, kellel tuvastati alkoholi tarvitamise tunnused. Bussijuht viidi arestimajja ning homme annab mees selgitusi kohtuniku ees. Meest on varasemalt karistatud sama rikkumise eest. 

Kella 9 ajal kontrollisid politseinikud sama firma bussi juhtinud keskealist meest, kellel olid samuti alkoholi tarvitamise tunnused, ent kelle lõplik joove jäi alla 0,1 milligrammi liitri kohta väljahingatavas õhus. Seega jäi juhi joove napilt alla seaduses sätestatud vastutusmäära.

Bussifirma: juht vabastatakse koheselt ametist

ATKO Liinid vabastab hommikul napsisena roolist kõrvaldatud bussijuhi koheselt ametist. «Antud buss alustas vahetust Keilast ja seetõttu ei läbinud bussijuht dispetšeri poolset kontrolli,» selgitas bussifirma Postimehele saadetud kirjalikus vastuses.

Bussijuht, kelle joove jäi alla 0,1 milligrammi liitri kohta väljahingatavas õhus, võis pärast lühikest seismist sõitu jätkata. Tema kohta tegi bussifirma politseile järelepärimise. «Protokolli bussijuhile ei koostatud. Väidetavalt oli tegemist ravimite tarvitamisega,» märkis bussifirma.

ATKO Liinid varustab nüüd kõik bussid, mis alustavad sõitu Harjumaal väljaspool Tallinna, alkolukkudega, et välistada analoogsete juhtumite kordumist. Hetkel on Tallinnas olevatest ATKO bussidest varustatud alkolukkudega 31 bussi.

Joobes juhtide osakaal pole vähenenud

Põhja prefektuuri liiklusjärelevalvekeskuse juhi Hannes Kullamäe sõnul on vaatamata politsei järjepidevale tööle ning inimeste suuremale teadlikkusele joobes juhtide osakaal meie teedel jäänud viimastel aastatel samaks.

«Kutseline juht, kes peab järgmise päeva hommikul alustama tööd rooli taga, peab eelkõige ise veenduma oma tervislikus seisundis ja valmisolekus sõidukit juhtida. Kui juhil on vähimgi kahtlus, tuleb sõit edasi lükata ning oma kainust kontrollida alkomeetriga abiga,» sõnas Kullamäe.

Tema sõnul peaksid ka tööandjad tegema kõik endast oleneva tagamaks, et tööpostile ei läheks alkoholi tarvitanud juhid. «Ühe võimalusena saaks kasutusele võtta alkolukud või viia läbi vahetuid kontrolle. Kutseliste juhtide puhul tuleb väga hoolikalt kaaluda inimese sobilikkust antud ametikohale, sest tema õlul lasub vastutus teiste inimeste elude eest,» lisas Kullamäe.

Kolm juhti enam kui 1,5-promillise joobega

Täna ennelõunal kõrvaldati Harjumaal roolist 26 alkoholi tarvitanud juhti. Nende hulgas oli ka kaks veoautojuhti ning üks sõiduautojuht, kelle joove oli enam kui 1,5 promilli.

Kõigest kaks nädalat tagasi sattus Tallinna piiril Perterburi teel liiklusõnnetusse lapsi täis buss, mille juht oli raskes joobes. Õnnetus juhtus Rahu tee ja Peterburi tee ristmikul, kus lapsi vedanud buss põrkas kokku Volvo ja Honda sõiduautoga. Ligi 3-promillises joobes olnud bussijuht, 64-aastane Aare Läkk sai karistuseks kolme kuu pikkuse šokivangistuse. Juht töötas bussifirmas Pesor Liinid. 

Kaheksa kuuga on joobes juhtide põhjustatud liiklusõnnetustes üle Eesti saanud surma neli ning vigastada üle 140 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles