Fotod: Balti jaama hoones on nüüd uhke põrand (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas Balti jaamas praegu remonditava raudteepaviljoni sisemus saab lõplikult korda tuleva aasta kevadeks, praegu käivad muuhulgas ventilatsioonitööd. Äsja sai aga korda tehtud uhke põrand ja nii algavad hoones juba lähiajal esimesed üritused.

Balti jaama haldava Go Kinnisvara juhatuse liige Meelis Aab selgitas, et nende esmane eesmärk oli 1. septembriks kogu hoone fassaad ära vahetada. «Seda me ka jõudsime - vahetasime kogu fassaadi ära, kõik aknad, ja uksed saime kinni ning soojapidavust parandamise oluliselt. Samuti ehitasime ümber terrasside osa, mis ühistranspordipeatuse poole jääb.»

Enne talve tahetakse välitöödega ühele poole saada. Veel on vaja likvideerida välisfassaadi kahjustusi ja vaadata üle katus ning olulist rõhku pannakse ka sisehoovile. Ent aktiivselt jätkatakse ka sisetöödega. «Ehitame põhimõtteliselt kõik ümber, kogu kütte-, elektri- ja ventilatsioonisüsteem tuleb uus,» rääkis Aab.

Selgus, et segadust ja probleeme on hoones tunduvalt rohkem, kui nad esialgu arvasid. Muu hulgas tuli välja, et kohati on pinnas vajunud ja veetorud katki. Kõige selle juures teeb ettevõte aktiivset koostööd muinsuskaitseametiga.

Praegu püüab hoones pilku just korda tehtud uhke põrand. Ehkki remonttööd jätkuvad arvatavasti kevadeni, hakkavad lähiajal hoones erinevad üritused toimuma. «Kuigi hoone ise on suletud, teeme ühekordseid nii avalikke kui ka kinniseid üritusi,» märkis Aab, et huvi nende korraldamise vastu on olnud suur. Nendega on ühendust võtnud ka näiteks erinevad kontserdikorraldajad. «Täpselt pole veel teada, mis ja kuidas, aga üritusi hakkab toimuma siiski pigem vähem kui rohkem,» märkis Aab.

Mis hoonesse tuleb?

Mis aga raudteepaviljonis tulevikus olema hakkab, pole veel kindel. «Täiesti siiralt ja keerutamata öeldes on meil lõplik kontseptsioon veel selgitamisel,» märkis Aab, lisades, et ehk on pilt enam-vähem selge veebruariks.

Variante on laual palju. «Võivad tulla poed, võivad tulla kohvikud. Võib tulla üks rentnik või palju väikseid rentnikke,» ei tea veel Aab isegi. «Meiega on väga paljud ühendust võtnud ja erinevaid variante pakkunud. Ampluaa on lai, kuid täna tõesti puudub lõplik selgus ka meil endal.»

Ta rõhutas, et eesmärk on luua koht, kus inimestel oleks märksa rohkem põhjust viibida kui lihtsalt soojas olla. «Hoone omanikuna on meile ka oluline, et rentnikud oleksid sees ja kõik kapitaalremondikulud ja hoonekulud saaksid kaetud.»

Kindel on see, et turgu hoonesse ei tule. Uus Balti jaama turg avatakse raudteepaviljoni kõrval tuleva aasta kevadel. 

Praeguseks on lammutatud ka paviljoni teine korrus ning ajalooline muinsuskaitse all olev katusekuppel on nüüd seestpoolt hästi näha. Vahelage enam ei ehitata ja üldpilt jääbki selline, nagu piltidel näha.

Balti jaama haldav Go Kinnisvara sulges 10. juulist kapitaalremondiks ajaloolise raudteepaviljoni, sest hoone seisukorra hindamiseks tellitud audit tunnistas selle kasutuskõlbmatuks. Go Kinnisvara on varem öelnud, et kui nad hoone kaks aastat tagasi ostsid, polnud neil aimu, et see on nii kriitilises olukorras. Seetõttu tuli maja sulgeda ning seal avariiremont teha, et tagada ohutus ja kindlustada hoone püsimajäämine.

Igapäevaseid rongisõitjaid ja Balti jaama läbijaid paviljoni remont ei mõjuta. Endiselt on avatud jaama peahoone ja selles tegutsevad ettevõtted, ka rongiliiklus jätkub tavapärases rütmis ja kellaaegadel.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles