Algatatakse Eesti Näituste maa-ala detailplaneering

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirita tee ääres Eesti Näituste lähedal ehitatud uhketes majades läks korterite müük masu ajal vaevaliselt.
Pirita tee ääres Eesti Näituste lähedal ehitatud uhketes majades läks korterite müük masu ajal vaevaliselt. Foto: SCANPIX

Tallinna linnavalitsuse homsel istungil algatatakse Pirita tee 28 Eesti Näituste 9,2 hektari suuruse maa-ala detailplaneering, kuhu on kavas moodustada 12 krunti.

Planeeringuga määratakse igale krundile nende kasutamise tingimused. Alale on kavas rajada lai promenaad, viis neljakorruselist elamut, kolm kuni kuue maapealse ja ühe maa-aluse korrusega ning äriruumidega elamut ning kümne kuni 4-korruselist äriruumidega elamut.

Linnavalitsuse korraldusega jäetakse algatamata Pirita tee 28 kinnistu ja Maarjaheina tänava äärsete kruntide ning lähiala detailplaneeringu keskkonnamõju strateegiline hindamine, sest planeeringuga kaasnev tegevus ei too kaasa olulist keskkonnamõju.

Planeeritav maa-alal asub kesklinnas Pirita tee ääres Maarjamäe lossi ja Tallinna lauluväljaku vahelisele alale jääval näitusteväljakute territooriumil.

Pirita tee 28 kinnistul asuvad praegu näitusepaviljonid, abi- ja laohooned ning alajaamad. Planeeritavale alale jäävatel teistel kinnistutel hooneid ei ole. Juurdepääs planeeritavale alale on Pirita teelt.

Krundil asub hiljuti valminud 11-korruseline elamu ja Pirita tee 26f krundil mõned aastad tagasi ehitatud 16-korruseline elamu.

Tallinna üldplaneeringu koostamise ajal lähtuti piirkonnas olemasolevast olukorrast – alal paiknesid Lillepaviljon, lauluväljak ja näituseväljakute kompleks, mida kõiki võib pidada vaba aja veetmisega seonduvateks. Näitusi ja messe kavatsetakse nüüd hakata korraldama Saku vallas, sest Pirita teel puuduvad suure hulga inimeste kogunemiseks vajalikud sõidukite parkimiskohad.

Olemasolevad näitusehallid ei sobi enam hästi tänapäeva nõuetele vastavate rahvusvaheliste näituste ja messide korraldamiseks. Pirita tee 28 kinnistule määratakse juhtotstarve, mis võimaldab krunti edaspidi kasutada piirkonda sobival viisil ja on kooskõlas ka praegu Pirita tee 28 kinnistu kohta kehtiva detailplaneeringuga.

Uues planeeringus kavandatakse senise kaootilise hoonestuse asemele korrastatud linnaruum, rajatakse loogiline tänavavõrk, tagatakse jalakäijate ligipääs, klindi vaadeldavus ja Maarjamäe astangu puistu korrasolek ja turvalisus. Hoonestus rajatakse valdavalt olemasolevate hoonete ja platside asemele kahjustamata põlishaljastuse kasvukohti ja alale iseloomulikke maastikuvorme, nagu Maarjamäe klint või Pirita tee äärne aluspõhjaline järsak.

Hooned kavandatakse kõik madalamad kui on Maarjamäe paekallas merepinnast.
Teedevõrgu planeerimise ettepaneku koostamisel on lähtutud põhimõttest, et uued teed oleksid olemasolevatega ühendatud. Kvartalitevaheline sõidutee on kujundatud ringpuiesteena ja ühendatav külgnevale alale ette nähtud teega. Ringpuiesteelt pääsuks Pirita teele on ette nähtud foorristmik Pirita tee 28a maja juurde. Teine foorristmik rajatakse edaspidi lauluväljaku juurde.

Planeeritavale alale kavandatakse rajada puiesteid, haljastatud väljakuid ja platse ning eriilmelisi puhkenurki.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles