Rahapuudus sundis Tallinna loomaaeda talitajate tööaega lühendama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumeleopardid Tallinna loomaaias.
Lumeleopardid Tallinna loomaaias. Foto: Inari Leiman

Tallinna rahakott on tänavu kõhnavõitu, mistõttu peavad loomaia töötajad veebruaris ja märtsis töötama 20 protsendi võrra lühendatud tööajaga, sest palgarahast on puudu umbes 32 000 eurot ehk pool miljonit krooni.

Tallinna loomaaia direktori Mati Kaalu sõnul vastab tõele info, et veebruaris ja märtsis peavad loomatalitajad ametis olema viiendiku võrra lühendatud tööajaga. See on sundkäik, et eelarve ots-otsaga kokku saada.

«Pidime paratamatult inimeste tööaega lühendama, sest muidu ei tule lihtsalt eelarvega välja,» tõdes Kaal. «Üritasime ka linnalt raha küsida, kuid vastus oli, et loomade toidurahast puudu jääva kolm miljonit krooni õnnestub ehk lisaeelarvest saada, kuid rohkemast ärge unistagegi.»

Kaal lisas, et oraste peale ootama jääda ka ei saa. Kui talvel seda kokkuhoidu ära ei tee, siis suvel ei ole võimalik raha kuidagi tagasi teenida, sest loomaaed on siis 12 tundi ööpäevas lahti.

Loomad tahavad aga igal juhul talitamist. Tööaja lühendamine tähendab seda, et ilmselt tuleb harvemini nende tagant koristada. Väga hullu polevat, sest külmade ilmadega ei lähe sõnnik kiiresti käärima. Loomulikult loomade talitamise kvaliteet langeb, aga see on loomaaial ka ainuke võimalus ellu jääda.

«Tuleb arvestada sellegagi, et loomatalitajad on niipalju kohusetundlikud inimesed, et teevad oma tööd rohkem loomade kui palga pärast,» märkis Kaal. «Kui nad näevad, et ei jõua lühendatud tööajaga kõiki asju ära teha, siis teevad veel pool tundi, kuigi selle eest nad palka ei saa. Vähemalt loomad ei kannata. Meil ei ole muud valikut.»

Kaalu sõnul jäi loomaaial möödunud aastal rahapuudusel tegemata ka mitu vajalikku asja, näiteks külastajatele mõeldud buklette ja infovoldikuid ei olnud võimalik uuendada ning juurde trükkida. Jagati kõik viimased reservid laiali ning praegu ei ole enam midagi inimestele anda. Tuleb vaid loota linna täiendavale rahale.

Tallinna loomaaeda kureeriv abilinnapea Yana Toom ütles, et loomaaia tänavune eelarve on 46,1 miljonit krooni ehk ligi kolm miljonit eurot. Kuna eelmise erakorraliselt sooja suve tõttu käis loomi vaatamas tavalisest vähem inimesi, jäi loomaaial mullu omatulu plaan täitmata ning linn pidi sügisel oma eelarvest asutusele täiendavat raha eraldama.

«Vajadusel peame seda tänavugi tegema,» kinnitas abilinnapea, jättes võimalikud summad mainimata.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles