Fotod ja video: politsei harjutas Põhja-Tallinnas relvastatud terroristide kinnipidamist (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Tallinnas ja Harku alevikus toimunud suurõppusel mängiti Linnahallis läbi ka situatsioon, kus kolm relvastatud terroristi on võtnud 11 pantvangi.

Politsei harjutas õppusel kurjategijate kinnipidamist Tallinnas Kalaranna tänava ja mere vahelisel alal ning Tallinna linnahalli ümbruses, Tallinna kordoni territooriumil Süsta tänaval ning Harku ja Murru vanglas Harku alevikus.

Linnahallis harjutati läbi ka stsenaarium, kus kolm terroristi on võtnud 11 pantvangi.
Vaata tõetruud videot!

Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaheri sõnul viiakse selliseid õppusi Euroopas läbi mitu korda aastas. «Euroopa Liidu eriüksuste kokkuharjutamine sai alguse 2015. aastal ATHOS-e operatsiooniga ja see aasta otsustasime harjutada siin Tallinnas, mis on võimalikult reaalne Euroopa Liidu eesistumise mõttes,» lisas ta. Vaata videointervjuud!

PPA valmisoleku ja reageerimise büroo juhi Marti Magnuse sõnul harjutati kolmapäevasel õppusel esmakordselt reaalses linnakeskkonnas nii mahuka ja keerulise politseioperatsiooni korraldamist ning õppus on seotud ettevalmistustega Euroopa Liidu eesistumisperioodiks järgmisel aastal.

Õppuse eesmärk oli harjutada relvastatud kurjategijate kinnipidamist linnatingimustes ning rahvusvaheliste üksuste koostööd mitmes asukohas toimuvate sündmuste korral. Samuti harjutati kannatanute evakueerimist, kiirabi ja haiglate kaasamist ning meedikute tegevust kannatanute abistamisel.

Varem pole Eesti nii suurte jõududega eriüksuste õppusi korraldatud. Sellised harjutused, kus kasutatakse pürotehnikat, ei ole linnaruumis kuigi sagedased.

«Harjutame õppusel üksuste koostööd ja juhtimist olukorras, kus politseil tuleb samaaegselt lahendada kriisiolukordi kolmes eri asukohas. Õppuse stsenaariumi järgi on tegemist ohtlike kurjategijate grupiga, kes on relvastatud ning kinnipidamisel ründavad politseinikke,» ütles Magnus.

Õppuse stsenaariumi koostas kaitsepolitseiamet, taktikalise poole valmistas ette Politsei- ja piirivalveamet. Õppuse korraldamisse panustasid siseministeerium, kaitsevägi, terviseamet ja partnerina ka Austria politsei. Õppus toimus Eesti politsei eriüksuse K-komando eestvedamisel ja Euroopa Liidu kaasrahastamisel. 

Politsei kasutas õppusel pürotehnikat ja imitatsioonivahendeid. Ohutuse tagamiseks piiras politsei õppuse ajal ka jalakäijate ligipääsu Kalaranna tänava ja mere vahelisele alale. 

Õppusega seoses oli keskööst kuni hommikul kella 10ni liiklusele suletud Kalaranna tänav ning piiratud jalakäijate ligipääs Kalaranna tänava ja mere vahelisele alale. Suur-Patarei ja Tööstuse tänav jäid liiklusele avatuks ja Odra tänavale pääses Küti tänava kaudu. Linda Line'i laevade sildumiskohta sai läbi Rumbi tänava taguse parkla.

Õppusel kasutati ka politsei helikopterit, mistõttu oli ohutuse huvides keelatud õppuse alal droonide lennutamine.

Kella kolme paiku öösel hakati ala sisse piirama. Kella ühe ajal oli Kalaranna tee veel avatud ja keelavaid liiklusmärke väljas ei olnud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles