Fotod: Põhja-Tallinna valitsus püüab päästa linnale kuuluvat jahtlaeva

Georgi Beltadze
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jahtlaev Kalev
Jahtlaev Kalev Foto: Põhja-Tallinna Valitsus

Põhja-Tallinna valitsus otsib koostööpartnerit, kes hindaks ainsa linnale kuuluva jahtlaeva Kalev seisukorda ja aitaks välja selgitada, kas purjekat õnnestub veel merekõlbulikuks muuta.

Puust purjekas seisab juba mitmendat suve Pirita sadama kail. Ta ootab seal renoveerimise jaoks ekspertiisi, kuid paistab, et asjatundjat, kel selleks aega ja pühendumist oleks, on Eestist leida raskem, kui nõela heinakuhjast. Seni ei ole saabunud ühtegi pakkumist, teatas Põhja-Tallinna linnavalitsus pressteate vahendusel.

Jahtlaev Kalev vajab eksperthinnangut kere, mootori, aluse teki, roolimehhanismi, kokpiti, olmeruumide, purjede jms seisukorrale. Pakkuja leidmiseks korraldatud ostumenetluses on võimalik pakkumusi esitada esmaspäeva, 22. augusti keskpäevani. Pakkumuse kutse dokumentide ja/või täpsema info saamiseks palub linnaosavalitsus pöörduda pohja@tallinnlv.ee või telefonidel 645 7035 ja 645 7060.

Põhja-Tallinna vanem Raimond Kaljulaid pöördus mere ja purjetamise sõprade poole palvega aidata päästa linnale kuuluv jahtlaev. Tema sõnul otsib linnaosavalitsus inimest, kes oskaks hinnata jahtlaevade seisukorda ning oleks oma töös aus ja korralik.

«Mina usun, et tuleviku Põhja-Tallinnas on purjetamine ja merel käimine igale lapsele ning täiskasvanule, kes selle vastu huvi tunneb, lihtne ja kättesaadav. Et noor pere ostab enne paadi kui auto, sest merel on märksa lõbusam kui ummikus istuda. Aga et see juhtuks, on muidugi vaja merekultuuri edendada ja selleks on väga oluline ka see, et linnal endal oleks aluseid. Loodan, et leiame abilised, kellega koostöös hinnata, kas linna aastaid hästi teeninud purjelaev veel kunagi vette saab,» ütles Kaljulaid.

Purjejaht Kalev on ühemastiline Draco tüüpi avamerejaht, mis ehitati 1978. aastal Szézecini meretehases Poolas endise Nõukogude Liidu Olümpiakomitee tellimusel Tallinna olümpiaregati läbiviimiseks 1980 aastal. Pärast olümpiaregati lõppu kanti jaht Tallinna Linnavalitsuse bilanssi ja 1996 aastal Põhja-Tallinna Valitsuse bilanssi.

Seda tüüpi jahid olid omal ajal kavandatud suuri ookeaniregatte silmas pidades ja mitmed Kalevi sõsarjahtide meresõidud on ulatunud nii üle Atlandi kui ka koguni Austraaliasse.

Põhja-Tallinna valitsus asendas kevadel kriminaalasja toonud bussireisid jahiekskursioonidega mööda linnaosa merepiiri, mis osutusid väga menukateks. Tulevikus soovib linnaosavalitsus pakkuda linnaosa elanikele võimalust sõita merele linnale kuuluva jahtlaevaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles