Galerii ja video: Pirita-Kose kortermaja hoovis puhkes pihlakas uuesti õide (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suur oli Pirita-Kosel elava vanaproua Alice'i üllatus, avastades ühel hommikul, et kortermaja hoovis kasvav pihlapuu on keset augustit uuesti õitsema hakanud. 

Loodushuvilise Alice'i sõnul oli see 12 aasta eest istutatud pihlakas alguses kidura kasvuga ja 2006.–2007. aastal lausa mineku peal, kuid koos abikaasaga sai puu uuesti elule aidatud.

«Tänavu kannab puu esmakordselt nii palju vilja,» tõdes Alice. Kuid millest tuleb teistkordne õitsemine, jääb daamile mõistatuseks.

Kui tavaliselt õitseb pihlakas juunis, siis mõnikord võib ka punetavate pihlakamarjade kõrval märgata valgeid õisi ka augustis ja Tartu ülikooli botaanikaaia aedniku Sten Manderi sõnul pole selles midagi tavatut.

«Seda teevad puud ja põõsad tihtilugu, et lähevad teist korda hooaja jooksul õitsema, selles pole midagi uut ega üllatavat,» ütles Mander.

Mander selgitas, et pihlaka elutsükkel on miskipärast natuke sassi läinud, mistõttu üritab puu veel teist korda õitseda. «Seda ikka juhtub nii looduses kui aias.»

Ka õunapuud võivad augusti lõpus uuesti õitsema minna, tõi Mander veel ühe näite. «Õunapuu õisi võib veel näha ka septembris või kui on soe, siis isegi oktoobris.»

Tegureid, miks puud või põõsad uuesti õitsema lähevad, saab Manderi sõnul välja tuua mitmeid. «Võib olla midagi mulla tingimustes, temperatuur kindlasti mõjutab ja ka sademed,» rääkis Mander. «Päris kindlalt öelda ei oska, mis uut õitsemist esile kutsub.»

«Võib juhtuda, et samas kohas kasvavad kaks puud, mis on peaaegu identsed, üks aga läheb uuesti õitsema ja teine ei lähe,» rääkis Mander, kelle sõnul mängib oma rolli ka taime genoom.

Mander tõdes, et pole ise tänavu teist korda õitsevaid taimi tähele pannud. «Ei olegi sellise pilguga vaadanud,» naeris ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles