Lünk seaduses laseb isegi tapja taksorooli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ööklubi Hollywood esine on «Pealtnägija» väitel kõige tugevamini Tallinna taksomaffia käpa all.
Ööklubi Hollywood esine on «Pealtnägija» väitel kõige tugevamini Tallinna taksomaffia käpa all. Foto: Kaadrid «Pealtnägijast»

Kas Tallinnas saab taksot sõita umbkeelne kriminaal, kel puudub juhiluba? Paraku saab küll, sest seaduselünga tõttu ei tea linn üle poolte taksojuhtide tausta.



Kui järgida taksondust reguleerivate seaduste mõtet, peaks kõik taksojuhid pealinnas litsentsi saamiseks ja tööle asumiseks läbima transpordiameti taksokomisjoni.


Seal toimub nn eksam, kus kontrollitakse tulevase teenusepakkuja tausta ja teadmisi, näiteks keeleoskust, linnatänavate tundmist ja vajalikes seadustes-määrustes orienteerumist.


Taksojuhina ei tohi töötada ka isikud, kel on kehtiv kriminaalkaristus või kellelt on kolme aasta jooksul ära võetud juhtimisõigus.


Umbes 2500 Tallinna taksojuhist vähem kui pooled tõepoolest ka vastavad nendele nõuetele. Kuid rohkem kui poolte juhtide kohta ei tea linn mitte midagi, kuigi tegu pole piraattaksojuhtide, vaid seadluslikult selle ameti saanud isikutega.


Keegi ei kontrolli


Probleem seisneb selles, et kehtiv ühistranspordiseadus lubab anda taksoveoloa nii FIEdele kui firmadele. Kui FIEdega on kõik korras, sest nemad on komisjoni läbinud, siis avalikkusele vähetuntud firmade kaudu tegutsemisloa saanuid ei kontrolli sama hästi kui keegi.


«Me kontrollime küll taksoveoloa saanud firmade tausta, aga keda firma tööle võtab – kas need taksojuhid on karistatud või mitte –, seda meie enam ei tea, sest need taksojuhid meie juurest läbi ei käi,» möönis transpordiameti juht Andres Harjo.  


«Meie kontrollime üksik­üritajaid, kes tulevad end FIEna registreerima, et teenust osutada,» lisas ta.


Seega on pealinna tänavail umbes 1300–1400 taksojuhti, kes on töö saanud lihtsalt selleks soovi avaldades. Näiteks on linn väljastanud tegevusloa ettevõttele Äri Travel Grupp OÜ, kelle loa all sõidab Tallinnas 94 taksot.


Eesti suurimas, Tulika taksos töötab aga firma tegevuslubade alusel vaid kuus juhti, ülejäänud on FIEd ehk nad on läbinud komisjoni ja auto Tulikast rendile võtnud.


Tallinna taksomaffia


Harjo tunnistas, et taksoloa saanud firmade all töötab taksojuhina igasuguseid tegelasi, ka näiteks selliseid, kel puudub isegi juhiluba.


Postimehe andmetel töötab pealinnas näiteks muretult taksojuhina ka 2005. aastal Pirital Kloostrimetsa teel politsei eest põgenedes kolm inimest surnuks sõitnud Vitali.
Taksojuhte tänaval kontrollimas käib transpordiamet aga vaid juhuslikult ja kätte saadakse ainult üksikuid patustajaid.


Firmad, kes peaks oma tööle võetud juhtide eest vastutama, pääsevad enamasti karistamatult, sest transpordiamet peab ebaõiglaseks võtta ettevõttelt ära tegevusluba, kui selle sajast taksojuhist on tabatud neli-viis nõuetele mittevastavat.


«Probleem on tõesti,» kinnitas Harjo. Lahendus on tema sõnul aga varsti tulemas. Nimelt koostab majandus- ja kommunikatsiooniministeerium praegu ühistranspordiseaduse muutmise eelnõu, mis lõpetaks taksoloa saanud firmade all töötavate juhtide kontrollimatuse.


Ministeeriumi pressiesindaja Gea Otsa kinnitas, et koostatavas eelnõus on punkt, mis kohustab taksojuhte tulevikus saama kohalikust omavalitsusest kinnituse, et ta vastab kõigile nõuetele ning tal on õigus töötada taksojuhina.


Kolmapäevane «Pealtnägija» tutvustas vaatajaile ka Tallinna vanalinna tänavaid valitsevat taksomaffiat. Nimelt maksab osa taksojuhtidest kümnist, et ülejäänud magusamatelt jahimaadelt eemal hoida.


Kui üldjuhul hoiavad taksomehed korda ise, siis aeglasema taibuga taksojuhtide puhul lahendab asja nn katus, kes näiteks autol rehvid läbi torkab või füüsilist õpetust jagab.


Räkiti maksustatud magusates «maffiapaikades» töötavad aga peamiselt just need taksojuhid, kes töötavad firma tegevusloaga ning loakomisjonist ise läbi ei saaks, kuna ei oska eesti keelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles