Pirita elanikud sõdivad mereääre täisehitamise vastu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirita TOPi ja selle lähiala detailplaneering näeb sinna ette korter­elamuid, merre ehitatud veekeskust, rannapromenaadi ja kergliiklusteid.
Pirita TOPi ja selle lähiala detailplaneering näeb sinna ette korter­elamuid, merre ehitatud veekeskust, rannapromenaadi ja kergliiklusteid. Foto: Repro/R-Konsult

Pirita linnaosa elanikud koguvad petitsioon.ee keskkonnas allkirju protestikirjale Tallinna Olümpiapurjespordikeskuse ja selle lähiala detailplaneeringu vastu, mis sisuliselt lubab TOP-ist linna poole jääva maa-ala maju täis ehitada.


Tegemist on üle 42 hektari suuruse krundiga, mis ulatub TOP-ist kuni Pirita teelt ülesmäge viiva Saare teeni. Sinna on kavandatud ka suur ristmik, mis inimestele ei meeldi.

Siiski ei protesti elanikud lihtsalt ehitamise kui sellise vastu, vaid neil on konkreetsed etteheited. «Arendajal on ka plaan rajada merre uus veekeskus, aga see selleks. Meie mure on need arvukad elamud, mis sinna tulevad. Ma eile püüdsin tükk aega neid kokku lugeda, sain 22 maja,» rääkis Lillepi Pargi Seltsi esinaine ja Pirita Seltside Koostöökoja liige Ene Tomberg.

«Meie kartus on see, et TOP-ist kuni Saare teeni tuleb merele müür ette, sest kõik ehitatakse ju «kolme maapealse korrusega» maju täis. Vahepeal plaaniti ka tee äärde müraseina, aga seda õnneks vist siiski ei tule,» lisas ta.

Juba praegu on Pirita tee tipptundide ajal umbes, aga uus planeering toob sinna sadu elanikke juurde. «Kui sinna lisandub nüüd meie arvutuste järgi kuni tuhat autot, siis on see tee nii umbes kui umbes,» ütles Tomberg.

Planeeringu vastu allkirju koguva Indrek Heina sõnul soovivad inimesed, et see ala jääks Lillepi pargi jätkuks ehk sporditegemise ja vaba aja veetmise alaks. «Praegu avaneb Lillepi pargis sportijale merevaade, aga siis varjavad kortermajad selle ära. Ja see ei lähe kuidagi kokku põhimõttega, et mereäär peaks olema kõigile avatud,» lausus Hein. Ta loodab petitsioon.ee’s käivitatud kampaaniaga planeeringule vähemalt neljakohalise arvu vastuhääli koguda.

Neljapäeval kerkis TOP-i planeeringu teema üles ka Tallinna volikogus, kui IRL-i fraktsiooni kuuluv linnavolinik Kalev Vapper selle kohta abilinnapea Taavi Aasale arupärimise esitas.

«Kas linnavalitsus on teadlik, et vastuseis Regati pst 1/3/5 kinnistute detailplaneeringule on äärmiselt tugev ja laiapõhjaline? Teiseks, kas linn kavatseb ümber vaadata ja vajadusel ka muuta kõne all olevat planeeringut? Kolmandaks, kas linn on planeeringu ümbervaatamise eesmärgil laskunud diskussiooni kohalike elanikega?

Detailplaneeringu ümbervaatamiseks ja muutmiseks lubas volikogu keskkonnakomisjoni esimees hr Kollist kutsuda kokku töörühma, kuhu peale tema kuuluksid ka Tiina Mägi ja Kalev Vapper. Kaugel on antud töörühma loomine ja kas ka linnavalitsus kavatseb töörühma töös osaleda?» päris Vapper Aasalt aru. Abilinnapeal on vastamiseks aega kuni 10. veebruarini.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles