Taavi Aas: idee mupo laialisaatmisest tuleneb rumalusest või populismist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna abilinnapea Taavi Aas.
Tallinna abilinnapea Taavi Aas. Foto: Peeter Langovits

Tallinna abilinnapea Taavi Aas peab Tallinna opositsiooni eelnõud Tallinna munitsipaalpolitsei ameti laialisaatmise kohta populistlikuks valimiseelseks show’ks eesmärgiga saada tasuta meediatähelepanu või on tegu lihtsalt teadmatusega.

Aasa sõnul näeb seadus igal juhul ette, et peab olema järelevalve, mis jälgiks kohaliku omavalitsuse õigusaktide täitmist.

«Selle asutuse nimi võib olla munitsipaalpolitsei, korrakaitse, kommunaalpolitsei või linnapolitsei, ent olemas peab ta olema ühel või teisel kujul või moel niikuinii,» ütles Aas. «Seadus ei nõua küll eraldi ametit järelevalveks, ent Tallinna linna suuruses kohalikus omavalitsuses on see kõige mõistlikum variant, et järelevalve on ühte ametisse koondatud. Samamoodi on tehtud näiteks Läti pealinnas Riias, kus mupo käivitati 90ndate alguses ja töötab edukalt siiani, samuti on mupo olemas Saksamaal, Slovakkias, Itaalias, Hollandis, Prantsusmaal ja teistes Euroopa riikides ning isegi USA-s. Muide, Šveitsis mõnes kantonis ei olegi riigipolitseid, vaid ongi ainult munitsipaalpolitsei.»

Abilinnapea lisas, et on rida valdkondi, millega riigipolitsei ei suuda tegeleda, nagu näiteks ehitusplatsid, haljastuse korrashoid, majaesiste koristamise temaatika ja muu selline.

«Tänu munitsipaalpolitseile jääb riigipolitseil rohkem aega kriminaalküsimustega tegelemiseks,» lausus Aas. «Muide, kui Riigikohus võttis vastu otsuse, et tuleb erafirmade käest ära võtta bussipiletite kontroll, siis suutis mupo selle väga kiiresti ja tõhusalt üle võtta.»

Tänasel linnavolikogu istungil olid IRL-i ja Reformierakonna fraktsioonide esindajad seisukohal, et mupo ülesanded tuleks jagada linna teiste ameti vahel laiali.

Linnavolikogu korrakaitsekomisjoni esimees Andres Anvelt ütles aga, et opositsioonis olevad sotsid ei hääleta selle poolt, et mupo ülesanded laiali jagada ning amet likvideerida. Tema sõnul suurendaks niisugune asi korruptsiooni ohtu linnaametites.

Samas lisas Anvelt, et mupo vajab muutusi ning kindlasti peab amet olema erakonnavaba. Samuti on vaja täpselt paika panna mupo õigused ja kohustused, kuid see eeldab korrakaitseseaduse vastuvõtmist. Millegipärast ei soovi aga Riigikogu selle küsimusega tegelda.

Anvelt soovis linnajuhtidelt teada saada, miks ikkagi ei korraldatud mupo uued juhi leidmiseks avalikku konkurssi.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles