Fotod: Nestor ja Kallas rääkisid vanalinna veinirestoranis presidendivalimistest

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas ja Eiki Nestor restoranis Dominic.
Siim Kallas ja Eiki Nestor restoranis Dominic. Foto: Eero Vabamägi

Täna õhtul kohtusid Tallinna vanalinnas veinirestoranis Dominic presidendikandidaadiks pürgijad riigikogu esimees Eiki Nestor (SDE) ja Reformierakonna auesimees Siim Kallas, kes rääkisid presidendivalimistest.

Et paljud erakonnad eelistavad, et president valitaks ära 29. augustil riigikogus ning protsess üldse valimiskogusse ei jõuaks, alustasid poliitikud omavahelisi läbirääkimisi, et parim strateegia paika panna.

Ettepaneku kohtuda tegi Nestor ning Kallas võttis selle vastu.

Juhul kui president jääb riigikogus valimata, on pakutud, et valmiskogus on õiguskantsleril Allar Jõksil ja välisminister Marina Kaljurannal paremad võimalused riigipea koht endale saada.

Nestor on varem kindlasõnaliselt öelnud, et riigikogu fraktsioonid jõuavad augusti lõpuks ühise kandidaadini. Ka tema ise on selle poolt, et president riigikogus ära valitaks. Presidendikandidaadid Allar Jõks ja Mailis Reps arvavad aga, et riigikogu presidenti ära ei vali ja see jääb valimiskogu ülesandeks.

Reformierakonna potentsiaalse presidendikandidaadi Kallase meeskond on juba tükk aega arvestanud, kas riigikogu fraktsioonis tuleb kokku 21 vajalikku toetushäält tema ülesseadmiseks esimeses võitlusvoorus. Kaljuranna seljatagune on hakanud erakonna juhtpoliitikute meelsusest aru saama ja nad võivad PR-nipina anda Kallasele riigikogu voorus «loobumisvõidu».

Presidendiks pürgiv välisminister Marina Kaljurand saatiski 20. juulil Reformierakonna liikmetele kirja, milles teatas, et annab Siim Kallasele võimaluse kandideerida presidendiks riigikogus ning palub vajadusel endale toetust valimiskogus.

Kaljurand kirjutas erakonnakaaslastele, et on viimasel paaril kuul kohtunud paljude omavalitsuste esindajatega ning paljud neist on avaldanud valmisolekut toetada tema kandideerimist valimiskogus, ka avalikult. Siim Kallas aga on hinnanud oma võimalusi presidendivalimistel suuremaks riigikogus.

Kallas pidas Kaljuranna ettepanekut positiivseks. Valituks osutumist riigikogus pidas ta aga keeruliseks, kuid mitte võimatuks ülesandeks. Kallas ootab nüüd Reformierakonna ametlikku mandaati presidendikandidaadiks saamiseks 3. augustil toimuvalt juhatuse koosolekult. 

Et kandidaat riigikogus valituks osutuks, peab ta saama vähemalt 68 häält.

Riigikogu hakkab presidenti valima 29. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles