Nääs: Savisaare menetlusest on saamas omamoodi karistus (1)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Nääs
Oliver Nääs Foto: Mihkel Maripuu

Keskerakonna esimehe ja Tallinna linnapea Edgar Savisaare advokaat Oliver Nääs ütles tänast kohtumäärust kommenteerides, et Savisaare ametist kõrvaldamine hakkab käesoleva juhul võtma karistuse ilminguid ning menetlusest endast on saamas omamoodi karistus.

«Kohus oli seisukohal, et hetkel puudub võimalus hinnata tunnistajate ütlusi ning seda, kas need süüstavad Edgar Savisaart või mitte. Kohtumäärus kuulub vaieldamatult täitmisele ja austamisele, kuid selle seisukohaga on kaitsjana raske nõustuda. Nimelt on kohtud Edgar Savisaart ametist kõrvaldades ja kõrvaldamise põhjendatust kontrollides andnud korduvalt hinnanguid käesolevas kriminaalasjas kogutud tõenditele ning teinud sellest järeldusi tunnistajate mõjutamise ohu kohta. Kui on võimalik hinnata tõendeid seoses tunnistajate mõjutamise ohu olemasoluga, peaks olema võimalik hinnata tõendeid ka seoses tunnistajate mõjutamise ohu puudumisega. Tegemist on ühe mündi erinevate külgedega ehk sisuliselt sama asjaoluga,» ütles Nääs.

«Ametist kõrvaldamine hakkab käesoleva juhul võtma karistuse ilminguid ning menetlusest endast on saamas omamoodi karistus. See ei ole korrektne ega ametist kõrvaldamise tegelikuks seaduslikuks eesmärgiks, kuna Edgar Savisaart ei ole süüdi mõistetud,» lisas ta.

Kohus jättis täna korduvas altkäemaksu võtmises kahtlustatava Savisaare Tallinna linnapea ametist jätkuvalt kõrvaldatuks. Määrus on lõplik ega kuulu edasikaebamisele.

Harju maakohus kõrvaldas Savisaare riigiprokuratuuri taotlusel linnapea ametist 30. septembril, leides, et Savisaar võib linnapeana töötamist jätkates mõjutada Tallinna linnavalitsuse töötajaid või nendega ütlusi talle soodsas suunas kooskõlastada. Hiljem on kohus Savisaare ametist kõrvaldamise põhjendatust korduvalt kontrollinud, kuid pole pidanud vajalikuks seda muuta. Uuesti võib Savisaar paluda eeluurimiskohtunikul seda kontrollida nelja kuu pärast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles