Kodanikuühendused loovad Patarei päästmiseks sihtasutuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patarei.
Patarei. Foto: Pm

Patarei päästmiseks moodustavad kodanikuühendused laiapõhjalise sihtasutuse Kalaranna Patarei.

«Eesti ajaloos, eriti aga lähiajaloos on oluline osa olnud endisel Kalaranna fordil ja Patarei vanglal,» ütles Kalaranna Patarei asutajate nimel Helle Solnask. «Seda hüljatud ja lagunevat, ent Läänemere ruumis unikaalset ehitisekompleksi kavandab praegune valdaja AS Riigi Kinnisvara maha müüa võimalikult väikeste piirangutega.»

Võõrandamise hõlbustamiseks koostatud detailplaneering ei taga Solnaski sõnul muinsuskaitsealuse ehitise säilimist ja vaadeldavust. Liiatigi võimaldab see plaan Patarei tundmatuseni ümber ehitada ja avalikust kasutusest suurel määral isoleerida.

Euroopa juhtiv muinsuskaitseorganisatsioon Europa Nostra on arvanud Patarei Euroopa seitsme enim ohus oleva kultuurimälestise hulka. Seetõttu otsustasid mitmed kodanikuühendused ja Patarei käekäigu pärast muret tundvad eraisikud moodustada sihtasutuse Kalaranna Patarei. Sihtasutus registreeritakse esmaspäeval eesmärgiga säilitada ja väärtustada unikaalse kompleksi ajalugu ning leida Patareile uus kasutus.

Sihtasutuse eesmärgid on Kalaranna fordi ja Patarei vangla kui olulise mälestise väärilise säilimise, korrastamise ja avalikus kasutuses olemise tagamine, samuti kompleksi kultuuri- ja looduspärandi uurimine, hoidmine, korrastamine ja teadvustamine. Sihtasutus soovib koordineerida nii kindlusarhitektuuri ja sõjalise ehituspärandiga tegelemist kui ka siseturvalisuse ja okupatsioonide ajaloo vanglapärandiga tegelemist.

Sihtasutus soovib Patarei vanglale otsida tänapäevaseid rakendusvõimalusi ja nõustada selles osas nii riiki, investoreid kui ka turismiettevõtjaid.

Kalaranna Patarei eesmärk on tasakaalustatult ja jätkusuutlikult arendada Kalaranna piirkonda, et nii luua terviklik ja hinnatud keskkond mitte ainult Kalamaja asumi, vaid ka Tallinna linna jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles