Süstlavahetuse vastased ei saanud esialgset õiguskaitset

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu vahetatakse süstlaid Põhja-Tallinna valitsuse hoones Niine tänaval.
Praegu vahetatakse süstlaid Põhja-Tallinna valitsuse hoones Niine tänaval. Foto: JUSS SASKA

Ringkonnakohus tühistas eile süstlavahetuspunktil kohtuprotsessi ajaks aadressil Paldiski mnt 36a tegutsemise keelanud määruse, põhjendades seda ülekaaluka avaliku huviga, mis tähendab, et õiguslikke takistusi süstlavahetuspunkt avamiseks Paldiski maanteel hetkel ei ole.

Tulevase süstlavahetuse lähiümbruses elavad inimesed vaidlustasid kohtus linnavalitsuse otsuse, mille kohaselt kolitakse Erika tänaval tegutsenud süstlavahetus- ja metadoonravi punkt Paldiski maanteele.

«Ringkonnakohus leidis, et kaebajatel puudub hetkel esialgse õiguskaitse vajadus, kuna metadoonravi korraldamine Paldiski mnt 36a asuvates ruumides ei saa hakata toimuma kiiresti, sest see eeldab terviseameti loa olemasolu,» teatas kohtu pressiesindaja Anneli Vilu.

«Halduskohtu määruse tühistamise tõi kaasa ülekaalukas avalik huvi. MTÜ AIDSi Tugikeskus tegutseb avalikes huvides ning nõustamise ja süstlavahetuse kui nn kahjude vähendamise teenuste Tallinna linnas, sealhulgas Põhja-Tallinna linnaosas pakkumise vastu esineb süstivate narkomaanide rohkuse ja nende seas steriliseerimata süstalde kasutamisel levivate raskete nakkushaiguste tõttu äärmiselt tungiv avalik huvi. Tuleb arvestada, et iga kokku kogumata jääv süstal kujutab endast potentsiaalselt ohtu inimeste tervisele,» lisas ta.

Vilu sõnul jätkub elanike kaebuse menetlus halduskohtus, ringkonnakohtu eilne määrus puudutas vaid esialgse õiguskaitse määrust.

Põhja-Tallinna linnaosavanema Raimond Kaljulaiu sõnul analüüsib linnaosavalitsus esmalt tekkinud õiguslikku olukorda ja otsustab siis edasised sammud. Jooksvalt minnakse edasi elanike turvalisuse tagamisega.

«Olen palunud linnaosa linnamajanduse osakonna spetsialistidel suhelda vahetute naabritega, et saada nõusolek nende hoovide turvalisemaks muutmiseks piirdeaedade ja väravate paigaldamiseks. Samuti peame olukorda arutama nii AIDS-i tugikeskuse kui ka Tervise Arengu Instituudiga, et otsustada, kuidas edasi minna. Süstlavahetusteenus tegutseb nii kaua linnaosavalitsuse ruumides,» ütles Kaljulaid.

Selle nädala alguses teatas Põhja-Tallinna valitsus, et majutab süstlavahetuspunkti oma hoones niikaua, kuni on kindel, et AIDSi tugikeskusele on tagatud võimalus uuel asukohal tegutseda, vajadusel kuni kohtuprotsessi lõpuni.

Vilu sõnul on Paldiski maantee elanike kaebusega tegelev kohtunik praegu puhkusel ning isegi asja arutamise aega ei ole praegu veel kindlaks määratud. Esialgse õiguskaitse taotlusi on menetlenud valvekohtunikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles