Land: panustan õppe- ja teadustöö kvaliteedile ning ülikooli rahvusvahelistumisele

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Land.
Tiit Land. Foto: Priit Simson

14. veebruaril toimuvad Tallinna Ülikooli rektori valimised. Postimees.ee küsimustele kõrghariduse ja ülikooli juhtimise teemal vastab rektorikandidaat Tiit Land.


Millised on Teie plaanid Tallinna Ülikooli rektorina?

Soovin panustada õppe- ja teadustöö kvaliteedile ning rahvusvahelistumisele. Samuti on väga oluline doktoriõppe edendamine, sest pärast ekspansiivset arengut vajab ülikool akadeemilist järelkasvu. Selleks on oluline suurendada teadus- ja arendustegevuse kvaliteeti ja mahtusid. Kindlasti soovin arendada enam koostööd Eesti ülikoolidega ning koostööd Tallinna linnaga. Tallinna Ülikoolil on alanud olulised ehitusprojektid, mille edukale lõpuviimisele soovin panustada.


Mida hindate enim senise rektori töös, mida oleksite tema asemel teisiti teinud?

Hindan väga senise rektoraadi tööd teadustöö tähtsustamisel ja arendamisel ning rahvusvahelistumise vallas. Samuti on edukalt reformitud ülikooli akadeemiline struktuur. Ma pooldan aktiivsemat koostööd teiste Eesti ülikoolidega ning Tallinna linnaga.

Kuidas kujutate ette kõrghariduse rahastamist lähitulevikus, kus tudengite arv kahaneb?

Usun, et olukorras, kus tudengite arv kahaneb, on riigil hea võimalus enam panustada kõrgharidusse ja teadusse. Loodan ka, et riik suurendab lähiaastatel kõrghariduse rahastamist, mis oleks majanduskeskkonna paranedes igati loogiline. Ülikoolid on elanud üle kärped majanduskriisi ajal ning on õigustatud lootus, et rasketel aegadel langetatud riikliku koolitustellimuse pearahad ning teadusrahad taas tõuseksid.

Olukorras, kus tudengite arv võib mõnevõrra langeda, on ülikoolidel hea võimalus leida uusi sihtgruppe ja luua tihedamaid kontakte tudengite ja õppejõudude vahel, mis tõstab õppetöö kvaliteeti.

Missugune on Tallinna Ülikooli koht kõrgharidusmaastikul?

Tallinna Ülikoolil on Eesti suuruselt kolmanda ülikoolina kindel koht Eesti kõrgharidusmaastikul ning meil on vastutus ühiskonna ees. Tallinna Ülikooli tuntakse eelkõige humanitaaria ja sotsiaalia kallakuga ülikoolina, kuid meil antakse õpet ja tehakse teadustööd ka kasvatusteadustes, kunstiteadustes, loodusteadustes, sporditeadustes ning õigusteadustes. Meie geograafiline asend annab meile teatud eelise olemaks atraktiivne nii potentsiaalsetele tudengitele kui ka rahvusvahelistumisel, mida me loodame ära kasutada.

Kas Tallinna Ülikool ja Tartu Ülikool peaksid olema liitlased või konkurendid? Miks?

Me peaksime kindlasti olema enam liitlased kui praegu, samuti näeb Tallinna Ülikool oma partneritena kõiki Eesti avalikke ülikoole. Saabuva demograafilise kriisi tingimustes võidaksid kõik ülikooli rohkem omavahel koostööd teha, sest see tõstaks kvaliteeti. Samuti oleksime me rahvusvaheliselt konkurentsivõimelisemad ja paremini tuntud.

Missuguseid muudatusi on Teie rektoriks saamisel oodata ülikooli juhtimises/juhtkonnas?

Näen rektoraadi koosseisus erinevate valdkondade esindajaid ning kindlasti jätkab vähemalt üks ametisolev prorektor. Ülikooli juhtkond tuleb kindlasti maja seest, leian, et meil on piisavalt võimekaid inimesi, kes suudavad ülikooli edukalt juhtida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles