Jõelähtme vald sai 120-aastaseks

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõelähtme vald.
Jõelähtme vald. Foto: Raigo Pajula

Jõelähtme vallavolikogu esimese koosoleku toimumise päev, 19. jaanuar 1891 tähistab valla sündi.


Jõelähtme vallavolikogu tähistab oma juubelit vääriliselt. Tavapärasele VOLIS programmis toimuvale istungile järgneb valla kultuurikollektiivide kontsert. Sünnipäevapeo aukülalisteks on palutud kõik endised volikogu liikmed. Pidulik istung toimub 27. jaanuaril kell 17 Loo Keskkooli aulas, teatas vallavalitsus.

1891. aastal ühinesid kuus mõisavalda - Jõelähtme, Jägala, Kostivere, Ülgase, Kodasu ja Rummu - ning Jõelähtme kirikumõis. Uus omavalitsus sai nimeks Jõelähtme vald ja siin elas 982 inimest.

23. augustil 1950 katkes valla tegevus ja 42 aastat külanõukoguna toiminud valla omavalitsuslikud õigused taastati uuesti 16. jaanuaril 1992. aastal. 1993 aastast moodustas volikogu täitevorganina taas vallavalitsuse. Käesoleval ajal juhib valda seitsmes demokraatlikult moodustatud 17-liikmeline volikogu koosseis, kes on nimetanud ametisse neljaliikmelise vallavalitsuse ning teenistuses on 30 ametnikku.

Kui 1891. aastal kirjutati koosoleku protokoll vene keeles, siis nüüd toimuvad istungid digitaalselt programmis VOLIS ja need on internetis jälgitavad üle maailma. Aegade jooksul on valla piirid küll muutunud, kuid valla süda – Jõelähtme, Jägala, Koogi, Kostivere ja Ülgase piirkond on läbi aegade jäänud Jõelähtme omavalitsuse alaks.

Eesti taasiseseisvumisest alates on Jõelähtme valla elanikkond pidevalt kasvanud, 2011. aasta 1. jaanuari seisuga elas vallas 6035 inimest. Vallas on 2 alevikku ja 34 küla, suuremad asustusüksused on Loo ja Kostivere alevikud ning Uusküla, Iru, Neeme, Rebala ja Jõelähtme külad. Viimastel aastatel on Jõelähtme vald oma võimekuse indeksi poolest olnud jätkuvasti riigi esikümnes.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles