Tallinna Ülikooli rektoriks kandideerivad Peeter Kreitzberg, Tiit Land ja Anu Toots

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Land, Peeter Kreitzberg ja Anu Toots.
Tiit Land, Peeter Kreitzberg ja Anu Toots. Foto: Scanpix / TLU

Oma nõusoleku Tallinna Ülikooli rektori ametikohale kandideerimiseks andsid riigikogu kultuurikomisjoni esimees Peeter Kreitzberg, Tallinna Ülikooli Matemaatika ja Loodusteaduste Instituudi direktor Tiit Land ja Tallinna Ülikooli Riigiteaduste Instituudi professor Anu Toots.


Enne valimisi tutvuvad kandidaadid ülikooli üksuste ootustega uuele rektorile ning tutvustavad oma valimisplatvorme. 8. veebruaril toimub rektorikandidaatide avalik debatt, teatas Tallinna Ülikooli pressiesindaja.

Rektori valib 14. veebruaril Tallinna Ülikooli rektori valimiskogu, kuhu kuuluvad kõik ülikooli senati liikmed, ametikohale valitud professorid ja juhtivteadurid, kuratooriumi liikmed ning üliõpilaskonna volikogu poolt valitud üliõpilaste esindajad.

Järgmise rektori ametiaeg algab 15. mail 2011 ja kestab viis aastat.


Peeter Kreitzberg lõpetas 1972. aastal Tartu Ülikooli matemaatikateaduskonna. Ta kaitses 1978. aastal pedagoogikakandidaadi kraadi ning 1993. aastal Lundi Ülikoolis doktorikraadi teemal «The Legitimation of Educational Aims: Paradigms and Metaphors». Kreitzberg on 1987. aastal ilmunud raamatu «Õppe-kasvatustöö eesmärkide klassifitseerimine ja konkretiseerimine» autor, lisaks on ta avaldanud sadu hariduse ja poliitikaga seostuvaid teaduslikke ning populaarteaduslikke artikleid.

1992. aastal valiti Peeter Kreitzberg Tartu Ülikooli haridusteooria professoriks, aastatel 1997–2002 töötas ta Tallinna Ülikooli professorina ning 1996. aastal Lundi Ülikooli külalisprofessorina. Peeter Kreitzberg oli Eesti Vabariigi kultuuri- ja haridusminister aastal 1995, ta on alates 1999. aastast kuni tänaseni Riigikogu liige.

Hetkel on Peeter Kreitzberg Riigikogu kultuurikomisjoni esimees. Peeter Kreitzberg on Tallinna Ülikooli, Tartu Ülikooli ning Muusikaakadeemia kuratooriumi liige. Peeter Kreitzbergi kandidatuuri Tallinna Ülikooli rektori ametikohale tõstatas Õigusakadeemia.

Tiit Land on Tallinna Ülikooli keemiaprofessor ning Matemaatika ja Loodusteaduste Instituudi direktor. Ta on kaitsnud doktorikraadi Stockholmi Ülikoolis neurokeemia ja neurotoksikoloogia alal, töötanud järeldoktorina Ameerika Ühendriikides ning seejärel töötanud Stockholmi Ülikoolis teaduri ja õppejõuna.

Tal on pikaajaline administratiivse töö kogemus, muuhulgas on ta töötanud Stockholmi Ülikoolis õppeprodekaanina. Tema teadustöö põhisuunad on seotud molekulaarsete mehhanismide uurimisega raua ainevahetuses ja põletikulistes protsessides ning nende rolliga neurodegeneratsioonis, sh Alzheimeri tõves.

Ta on avaldanud arvukalt teadusartikleid rahvusvahelistes eelretsenseeritavates ajakirjades, edukalt juhendanud doktorante ning osaleb aktiivselt teaduse administratiivses ja populariseerivas tegevuses – ta on riikliku üliõpilaste teaduslike tööde hindamise komisjoni liige ning teaduse populariseerimise programmi TeaMe nõuandja. Tiit Landi kandidatuuri tõstatas Matemaatika ja Loodusteaduste Instituut.


Anu Toots on Tallinna Ülikooli Riigiteaduste Instituudi võrdleva halduspoliitika professor. Tema teadustöö teemadeks on heaoluriigi areng, sotsiaal- ja hariduspoliitika kujundamine ning nüüdisaegne kodakondsus. Alates 1998. aastast on A. Toots tegev IEAs (International Association for the Evaluation of Educational Achievement), esindades Eestit Peaassambleel ning juhtides võrdlevate haridusuuringute läbiviimist Eestis.

Ta on edukalt taotlenud arendusprojekte ja uurimisgrante (Eesti Teadusfond, Open Society Institute, MacArthur Foundation jt) ning avaldanud enam kui 50 rahvusvahelist teadusartiklit, sh tuntud teaduskirjastuste IOS Press, Information Age Publishing, Taylor & Francis Group ja Elsevier väljaannetes. Anu Tootsi kandidatuuri tõstatas Riigiteaduste Instituut.

Jooksev info valimiste kohta (valimiste reglement, ajakava, kandidaatide tutvustused, ülikooliliikmete ootused uuele rektorile jmt) on kättesaadav Tallinna Ülikooli kodulehelt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles