Fotod: tundeline teekond mööda beetapromenaadi

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval avati piduliku jalutuskäiguga niinimetatud beetapromenaad, mis kulgeb mööda merekallast Kalasadamast Noblessnerini, läbides vahepeal Patarei ja Lennusadama.

Tegu on Merekultuuriaasta ideekorje ühe enim poolehoidu kogunud ideega, mis on nüüdseks tänu erinevate partnerite kaasabile ellu viidud. Idee autorid on Teele Pehk Linnalaborist ning Noblessneri esindaja Ivar Piirsalu.

Hea ideega tulid kohe kaasa nii Patarei merekindluse haldaja Riigi Kinnisvara AS kui Lennusadam ning Põhja-Tallinna valitsus, kommunaalamet ja Tallinna linnavalitsus.

«Beetapromenaad on näide sellest, kuidas üks hea idee paneb erinevad struktuurid ühise asja nimel tegutsema,» ütles Põhja-Tallinna linnaosavanem Raimond Kaljulaid. Kui Pehk läks koos Põhja-Tallinna arhitektiga linnaosavanemale beetapromenaadi ideed tutvustama, oli Kaljulaid oma sõnul «kolme sekundiga ära tinistatud» ja asus tegutsema.

«Juba järgmisel päeval saime nõusse kommunaalameti. Ülejärgmisel päeval olid ameti spetsialistid juba mere ääres kalkulatsioone tegemas. Siis leidis linnavalitsus jalgtee rajamiseks raha ja Harju maavalitsus andis sama kiiresti loa riigimaale tee rajamiseks,» rääkis Kaljulaid.

Beetapromenaad kulgeb Kalasadamast mööda Pro Capitali krundi serva Patareini, mille müüri sees on avatud värav, mis ööseks suletakse. Patarei kaldapealselt pääseb jalutaja otse Lennusadamasse ning sealt edasi Noblessnerisse mööda otseteed, mis on tavaliselt suletud.

Praegu on mereäärne läbipääs Noblessnerisse avatud ning tee kohal ripub kutsuv silt. See tee on ka varasemate merepäevade ajal avatud olnud, kuid võimalus mugavalt mööda mereäärt Kalasadamast Noblessnerisse jalutada on esmakordne.

Iga maaomandi piirile oli üles seatud ka suur B-täht, mis märkis beetapromenaadi ning mille omaniku esindajad avaürituse käigus üle värvisid. Pehki sõnul on B-tähe üks osa kergesti eemaldatav selleks puhuks, kui beetapromenaadist pärispromenaad saab.

Osapooled allkirjastasid ka ühise Merekirja, mis jalutuskäigu lõpus Noblessneri sadama kailt vette lasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles