Vanemad on Lasnamäe eestikeelse kooli ootamatust sulgemisest nördinud (3)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Lasnamäe üldgümnaasium, kaks aastat Merekalda koolina tegutsenud põhikool suletakse
Endine Lasnamäe üldgümnaasium, kaks aastat Merekalda koolina tegutsenud põhikool suletakse Foto: Mihkel Maripuu

Lasnamäel asuva eestikeelse Tallinna Merekalda kooli lapsevanemad on pettunud, et said kooli sulgemisest teada meediast ja alles suvevaheaja alguses. 

«Kool on olnud tõesti aastaid ja aastaid kehvas seisus, vajades kapitaalremonti. Küllap seetõttu väga palju lapsi siia kooli ei tulnudki õppima,» rääkis Postimehele üks kooli lapsevanematest. «Kummaline, aga ümberkaudsed koolid ometi said värskema välimuse?» imestas ta samas, et Merekalda koolini remont ei jõudnud ega jõudnud.

«Kes peaks ometi siis tegelema remondi rahastaja leidmisega? Keegi vaevalt seda abi ise pakkuma tuleb. Ehk oleks pidanud kooli juhtkond olema aktiivsem?» arutles ta. Seda enam, et olemas on küll raha selleks, et hoone ühineva Linnamäe vene lütseumi jaoks ära remontida.

Nimelt ühinevad Tallinna koolivõrgu reformimise 2017. aasta sügisel Tallinna Linnamäe vene lütseum ja Vana-Kalamaja täiskasvanute gümnaasium, mis kolivad pärast remonti praegusse Merekalda kooli hoonesse.

Lapsevanem märkis, et vanematele on kogu aeg räägitud, et oodatakse kooli remonti. Nüüd aga pani kooli ootamatu sulgemine teda arvama, et lastevanematele on aastaid valetatud: «Kooli sulgemine ei ole ju ometi jäätiseputka kinni panemine. Seda otsust peaks kaaluma ja arutama pikalt.»

Tema hinnangul pidanuks kooli sulgemisest palju varem teatama, et inimesed jõuaksid lapsele rahulikult sobivaima kooli leida. Tegelikult teatati sellest nädal peale suvevaheaja algust: «Siis, kui lapsevanemad ei külasta e-kooli ega kooli kodulehte. Küllap oligi see sihitud nii, et vähem kisa-kära tekitada,» kahtlustas lapsevanem.

Tõesti, kooli kodulehele on 15. juunil riputatud haridusameti juhataja Andres Pajula kiri, milles osutatakse 9. juunil pressikonverentsil teatavaks tehtud otsusele koolivõrgu reformimise käigus liita Merekalda kool Kuristiku gümnaasiumiga. «Kuna koolivõrgu reformiga on Tallinnas seotud viis kooli, siis ei olnud meil võimalik informatsiooni enne edastada, kui kõiki koole puudutavad otsused on langetatud ning tegime seda ühisel pressikonverentsil,» põhjendas Pajula. 

Pidev õpilaste langus

Haridusamet selgitas Postimehele, et endises Lasnamäe üldgümnaasiumis, nüüdses Merekalda koolis on õpilaste arv olnud pidevas languses. «Arvestades laste arvu jätkuvat vähenemist ei ole seal enam kvaliteetset haridust võimalik tagada ning väheneva õpilaste arvu korral ei ole võimalik ka õpetajaid kindlustada piisava töökoormuse ja –tasuga,» põhjendas amet.

«Varasemalt tegutses kool gümnaasiumina, kuid alates 1. septembrist 2014 korraldati Lasnamäe üldgümnaasium ümber Tallinna Merekalda kooliks, et võimaldada kooli töö jätkamist põhikoolina. Ka see ei ole õpilaste arvu vähenemist piiranud,» selgitas haridusamet, miks on nüüd küpsenud kava liita Merekalda kool Kuristiku gümnaasiumiga. 

Kui viie aasta eest oli koolis õpilasi veel 484 ja kolm aastat tagasi 425, siis nüüdseks on õpilasi jäänud vaid 325.

Postimehe küsimusele, kas koolimaja remontimine poleks võinud sinna ka rohkem eestikeelseid õpilasi meelitada, haridusamet ei vastanud.

Haridusameti kinnitusel saavad kõik Merekalda kooli õpilased – kelleks on enamasti Pirita-Kose ja Lasnamäe lapsed – soovi korral jätkata kas Kuristiku gümnaasiumis või mujal elukoha lähedastes koolides, kus on vabu õppekohti.

«Praktilisele kogemusele tuginedes soovivad paljud Pirita-Kosel elavad lapsevanemad oma lapse kooliks Pirita majandusgümnaasiumi, Lasnamäel elavad lapsevanemad aga Kuristiku või Laagna gümnaasiumi,» märkis haridusamet.

«Haridusamet on koole teavitanud uute õpilaste vastuvõtu vajadusest ja kõigis eelnimetatud koolides on ka vabu õppekohti. Lapsevanematel on võimalik pöörduda koolidesse omal valikul või soovi korral haridusametisse, kus abistatakse vanemaid koolikoha leidmisel,» kinnitas amet Postimehele.

Postimehe poole pöördunud lapsevanemal oli kurb meel, et kinni pannakse just üks väheseid eestikeelseid koole Lasnamäel, kus olid «imelised õpetajad ja veel imelisemad õpilased». Tema sõnul oli sealsetel õpetajatel individuaalselt aega ja võimalust iga õpilasega tegeleda, nüüd aga peavad lapsed minema niigi ülekoormatud koolidesse.

Pärast Merekalda kooli sulgemist jääb Lasnamäele veel neli eestikeelset kooli: Kuristiku gümnaasium, Laagna gümnaasium, Kadrioru Saksa gümnaasiumiga liituv Sikupilli keskkool ja Tallinna täiskasvanute gümnaasium. Venekeelseid munitsipaalkoole on Lasnamäel viis ja eesti/vene segakeelega koole kaks. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles