Võidusammas võib särada 225 erineval viisil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusammas säras ka uusaastaööl.
Vabadussõja võidusammas säras ka uusaastaööl. Foto: Peeter Langovits

Vabadussõja võidusamba valgustuse montaažitööd on lõppenud, nüüd timmivad ja proovivad töömehed veel erinevaid võimalusi. Lõpliku otsuse, milliseid valgustusvõimalusi 225st variandist kasutama hakatakse, peavad tegema võidusamba autorid.

«Ärgu inimesed siis ära ehmatagu, kui võidusamba valgustus põleb praegu ühel päeval ühte- ja teisel päeval teistmoodi, sest mehed sätivad ja häälestavad erinevaid valgustusrežiime,» ütles võidusamba valgustuse projekteerinud ja paigaldanud firma KH Energia-Konsult juht Heino Harak.

Harak ütles, et valgustussüsteemi montaažitööd on lõpetatud ning esmaspäeval võttis tellija ehk kaitseministeerium need ka vastu. Ta lisas, et paigaldatud süsteem võimaldab sammast valgustada 225 erineval viisil.

«Piltlikult öeldes on sambal olemas nii pidupäeva-, argipäeva- kui igasugused muud režiimid,» selgitas Harak. «Praegu on samba üks autor ka haige, nii et ei ole võimalik talle kõiki neid režiime näidata.»

Ta lisas, et lepingu järgi on KH Energia-Konsuldil kaks kuud aega seadistus- ja häälestustöödeks, kuid need ei sega võidusamba tuledes säramist. Tõenäoliselt saavad mehed oma töödega aga paari-kolme nädalaga hakkama.

Erinevad režiimid võimaldavad sammast mitmel viisil valgustada ning tuua eriti kujukalt välja ristiosa sümboolikat. Kogu süsteemi juhib automaatika, mis valib õige valgustusrežiimi sõltuvalt välisvalgusest, temperatuurist ja muudest tingimustest.

KH Energia-Konsult annab võidusamba valgustusele viieaastase garantii.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimeti sõnul on tänaseks võidusamba külge paigaldatud ka parandatud konstruktsiooniga nurgaliistud. Samuti on eemaldatud klaaspaneelide vanad vuugitäited ning asendatud need uutega, mis erinevalt eelmistest on visuaalselt ilusamad.

Küll on kavas lähiajal uutele nurgaliistudele ja vuugivahedele vajadusel teha veel viimaseid pisikesi viimistlustöid.

Kuimet ütles, et kokkuvõttes jäävad Vabadussõja võidusamba rajamise kulud endiselt natuke rohkem kui 7 miljoni euro (110 miljoni krooni) piiridesse, sest seniseid täiendavaid töid on rahastatud Tšehhi firmale Sans Souci välja maksmata jäetud rahast. Samuti nõuab ministeerium Sans Soucilt välja uue valgustuslahenduse rajamise kulud.

Teatavasti esitas kaitseministeeriumi advokaat Sans Soucile eelmisel sügisel tasaarvestuse avalduse firmale tasumata maksete osas ning nõude mahus 8,56 miljonit krooni, mis tuleneb ASga KH Energia-Konsult sõlmitud valgustuse ja ventilatsioonisüsteemi projekteerimise ning rajamise lepingu maksumusest.

«Arvestades sellega, et tegemist on maailma mastaabis ainulaadse ja erinevaid tehnoloogilisi lahendusi sisaldava ehitisega, on selge, et monumendi haldamiseks tehakse ka edaspidi regulaarselt hooldustöid,» ütles Kuimet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles