Abilinnapea süüdistas veehinna tõusus vabariigi valitsust

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna abilinnapea Deniss Boroditš.
Tallinna abilinnapea Deniss Boroditš. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Tallinna abilinnapea Deniss Boroditši sõnul on pealinna veehinna tõusu peamiseks põhjuseks riigi majanduspoliitika, mis on kaasa toonud paljude aktsiiside tõstmise.

Abilinnapea märkis, et veehinna muutmise valem on linnavõimu ja Tallinna Vee vahel kokku lepitud juba 2001. aastal, mil toonase isamaaliitlase Jüri Mõisa juhitud linnavalitsus veefirma erakätesse müüs.

Boroditš ütles, et valem koosneb kolmest komponendist - investeeringute maht, tarbijahinnaindeks (THI) ning seaduste mõju ettevõttele.

Abilinnapea sõnul on täna heaks kiidetud ning 1. jaanuarist kehtima hakkava 12,8-protsendilise hinnatõusu taga just tarbijahinnaindeksi 11,4-protsendiline kasv.

«Tõusnud on bensiini, petrooleumi, vedelgaasi, diislikütuse, maagaasi ja elektrienergia aktsiisid,» lausus ta. «Kõigel sellel on otsene mõju tarbijahinnaindeksile. See on riigi majanduspoliitika tulemus ning linnal on raske hinnatõusu pidurdada.»

Boroditš märkis, et kui THI oleks jäänud mulluse viie protsendi juurde, oleks ka veehinna tõus olnud palju väiksem. Ta lisas, et 2003. aastal oli THI 0,3 protsenti ning kui see nii oleks ka tänavu, võiks veefirmaga läbi rääkida vaid mõneprotsendise hinnatõusu üle.

Abilinnapea sõnul ei puudutanud linn Tallinna Veega hinnatõusu üle vaieldes investeeringute komponenti, sest peab investeeringute tegemist vajalikuks. Linnal õnnestus hinnatõusu madalamaks kaubelda 0,6 protsendi võrra ja seda seaduste mõju puudutavada komponendi arvelt.

Boroditš lausus, et Tallinna Vesi investeeris tänavu 450 miljonit krooni. Ta lausus, et Tallinn on ainuke Eesti omavalitsus, kus vee kvaliteet vastab täielikult Euroopa Liidu normidele.

Ta tõi välja ka selle, et vee hind pealinnas on väiksem paljudest naaberomavalitsustest. Nii on abilinnapea sõnul Viimsis vee ja kanalisatsiooni tariif kokku 53,35 krooni kuupmeetrilt, Tallinnas hakkab aga uus hind olema 32,33 krooni kuupmeetrilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles