Keila koolitüli sai ootamatu jätku

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keila koolisaaga võib jätkuda kohtus.
Keila koolisaaga võib jätkuda kohtus. Foto: Priit Simson

Keila koolide sulgemise saaga võib jätkuda kohtus, sest Harju maavanem plaanib vastava protestiga pöörduda kohtusse. Lootsmani arvates peaks Keila pärast eilseid volikogu otsuseid taotlema hoopis suletud koolide taasavamist.

Kuna eile võttis Keila volikogu vastu  kaks koolide sulgemise otsust, mis ei arvesta maavanema ettepanekuga, pöördub Harju maavanem protestiga halduskohtusse, teatas Harju maavalitsus. Samuti on maavanem algatanud riikliku järelevalve Keila linnavolikogu eilsete otsuste üle.

Harju maavanem Värner Lootsmann peab omavalitsuse rahvaesindajate käitumist mõistmatuks ja seadusevastaseks. Tema sõnul ei teinud eile Keila algkooli ja gümnaasiumi likvideerimist puudutavad otsused asja mitte selgemaks ega likvideerinud õiguslikku vastuolu, vaid hoopis süvendasid neid.

Seaduse kohaselt tehakse munitsipaalkooli tegevuse lõpetamise otsus arvestusega, et sellest on võimalik teavitada kirjalikult haridusministeeriumi, maavanemat, kooli, vanemaid ja õpilasi vähemalt kuus kuud enne uue õppeaasta algust.

Maavanema hinnangul on tekkinud absurdne olukord, kuna leiti munitsipaalkoolide lõpetamiseks formaalne õiguslik alus põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse paragrahvi näol, mis võimaldab munitsipaalkooli tegevuse lõpetada, juhul kui kõik selle koolitusload on tühistatud.

«Seejuures «unustati» teadvalt ära, et munitsipaalkoolide koolitusload tühistati just Keila Linnavolikogu enda varasemate otsuste nende punktide alusel, mis nüüd endi poolt kehtetuks tunnistati,» teatab maavanem.

Maavanema arvates peaks Keila linn volikogu eilsete otsuste alusel hoopis taotlema ministeeriumilt munitsipaalkoolide koolituslubade taastamist, kuna koolituslubade tühistamise taotluse esitamise alus on ära langenud, mitte aga konstateerima, et täielik õiguslik vastavus seadusega on saavutatud.

«On ilmne, et tegelikult ei ole saabunud isegi silmakirjalikku JOKK-seisu, sest linnavolikogu uue otsuse konstateering munitsipaalkoolide tegevuse lõpetamisest 1. oktoobrist 2008 loob uue vastuolu seadusega, mis keelab kooli lõpetamise enne õppeperioodi lõppu ja kohustab lõpetamisest ette teatama vähemalt kuus kuud,» lisas Lootsmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles