Tallinn ehitab Sõpruse kino ette purskkaevu

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitektuuribüroo Järve & Tuulik OÜ eskiis purskkaevust kino Sõpruse ette.
Arhitektuuribüroo Järve & Tuulik OÜ eskiis purskkaevust kino Sõpruse ette. Foto: Arhitektuuribüroo Järve & Tuulik OÜ

Tallinn ehitab ligi 5,5 miljoni krooni eest tuleval aastal Sõpruse kino ette purskkaevu, mille ümber tuleb malemustris platsike.

Vanalinnas asuva Sõpruse kino ette purskkaevu rajamisel võetakse aluseks arhitektuuribüroo OÜ Järve & Tuulik  esitatud kavand «Rukkilill», mis abilinnapea Deniss Boroditši sõnul on linnaruumi sobilik, teatas Raepress.

Abilinnapea märkis, et kavand viitab kinohoone fassaadil olevatele ornamentidele, kus on samuti kasutatud rukkilillemotiivi.

Eskiisi kohaselt kaetakse skväär heledamas ja tumedamas toonis malemustris laotud suurte graniitplaatidega, jätkates kinohoone fuajeed välisruumina. Platsile paigaldatakse metallist istepingid ja prügikastid.

Purskkaevu eeldatav ehitusmaksumus koos kinoesise skvääri graniitplaatidest katendi ja linnamööbliga on 5,5 miljonit krooni.

1955. aastal valminud kino Sõprus hoone ees asuvale sektorikujulisele väljakule oli esialgu kavandatud samuti ümmarguse plaanilahendusega purskkaev, mis jäi tookord rajamata ning seega ei saanud ka platsi kujundada väikeseks linnaväljakuks.

Skvääri planeering lähtub maksimaalselt 1950. aasta asendiskeemist. Kinoesisele platsile on kavandatud ümmargune purskkaev, mis üldises kontseptsioonis lähtub klassikalistest elementidest (sümmeetriline lahendus, ümmargune veesilm keskse veejoaga), kuid kujunduslikult on veesilm lahendatud tänapäevaste võtetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles