Politsei: pidutse mõistlikult ja jõua koju turvaliselt

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selleks, et jaanilõke oleks ohutu, kutsub päästeamet üles leidma igale jaanitulele lõkkevalvurit. Foto on illustratiivne.
Selleks, et jaanilõke oleks ohutu, kutsub päästeamet üles leidma igale jaanitulele lõkkevalvurit. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Jaanipäeva ajal  kontrollib politsei sõidukijuhtide kainust ja piirkiirusest kinnipidamist. Ühtlasi soovitab politsei suhtuda mõistlikult alkoholi tarbimisse ja hoida ennast ning teisi.

Põhja prefektuuri operatiivjuhi Ivo Utsari sõnul on eelnevate jaanipäeva pidustuste kogemus näidanud, et sel ajal kiputakse enam uimase peaga rooli taha istuma, mistõttu kontrollivad korrakaitsjad jaanipühade ajal üle Eesti erinevates kohtades juhtide kainust ning piirkiirusest kinnipidamist. 

«Juba enne jaanituld peaks kokku leppima, kes jääb seltskonnas kaineks, hoiab sõpradel silma peal ja vajadusel viib ohutult seltskonna koju. Samuti tuleks jälgida, et keegi seltskonnast ei istuks joobnuna rooli. Kui endal ei õnnestu sõitmist takistada, andke sellest teada politseile.»

«Joobes juhtimiste ja kiiruseületamiste osas oleme karmikäelised ning teeme kõik selleks, et sellised ohtlikud liiklejad kas või ajutiselt liiklusest eemaldada. Koos kohtuga oleme valmis sel perioodil valmis suurimatele rikkujatele aresti määrama ning valmis tuleb olla ka selleks, et jääte ilma enda või pereliikme autost,» sõnas Utsar.

Sama oluline on jälgida, et sõpruskonnast ei läheks keegi purjuspäi ujuma. «Jaanipäevaks lubatakse head ilma ja pidulised, kes tähistavad veekogu läheduses peaksid veenduma, et nende lähedased ei kipuks purjuspäi ujuma. Pärast alkoholi tarvitamist kipub ohutunne kaduma ja õnnetus võib juhtuda.»

Politsei soovitab jaanitulelistel arvestada teiste inimestega. Laulu- ja muusikaseadmed võiks alates keskööst vaiksemaks keerata. «Pidude korraldajad peaksid meeles pidama, et nemad vastutavad ürituse turvalisuse eest. Läbi tuleb mõelda, kuidas ohuolukorras käituda ja kõigi piduliste ohutus tagada. Näiteks kuidas lahendatakse tekkinud konfliktid ja kaklused,» rääkis Utsar.

Lisaks peaksid lapsevanemad tundma huvi laste tegemiste vastu. «Kindlasti peaks uurima noorelt, kus ja kellega ta jaanipühi tähistab ning leppima kokku, mis ajal koju tullakse. Kindlasti peaks alaealistele selgitama seda, et jaanipühad ei ole õigustus alkoholi tarbimiseks.»

Operatiivjuhi sõnul võiksid jaanipäeva märksõnadeks olla mõistlikkus ja üksteisega arvestamine. «Pidage piiri alkoholiga ja ärge tehke purjuspäi rumalaid otsuseid, mida järgmisel hommikul kahetsete.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles