Kliendi surmanud taksojuhi süüdimõistmine jõustus lõplikult (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vang suitsetamas. Pilt on illustratiivne
Vang suitsetamas. Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Tunamullu kevadel kruvikeeraja hoobiga kliendi surmanud taksojuhi süüdimõistmine ja karistamine jõustus kolmapäeval lõplikult, kuna riigikohus ei võtnud menetluspoolte kassatsioonkaebuseid menetlusse.

28-aastase Meelis Rohu süüasjas tuli esimene kohtulahend mullu novembris, kui Harju maakohus tunnistas Meelis Rohu  (27) süüdi tapmises ja kehalises väärkohtlemises ning mõistis talle liitkaristuseks kaheksa aasta pikkuse vangistuse. Karistuse kandmise algusajaks luges kohus kohtuotsuse kuulutamise päeva ning kohus vahistas mehe otse kohtusaalis.

Rohult mõisteti riigi tuludesse sundraha esimese astme kuriteo eest 975 eurot ja menetluskulud 1015 eurot. Kohus rahuldas kannatanute esitatud tsiviilhagid ja Roht pidi hüvitama ühele kannatanule põhjustatud kahju 4232 eurot ning on juba hüvitanud teisele kannatanule kahju 664,50 eurot. 

Tallinna ringkonnakohus otsustas hiljem maakohtu lahendit veidi muuta. Nimelt mõistis ringkonnakohus Rohu süüdi raske tervisekahjustuse tekitamises, millega kaasnes ettevaatamatusest kannatanu surm, ja määras talle seitsmeaastase vangistuse. See otsus kolmapäeval ka jõustus, kuna riigikohus ei võtnud menetluspoolte kassatsioonkaebuseid menetlusse.

Põhja ringkonnaprokuratuuri esitatud süüdistuse kohaselt tekkis tunamullu 15. märtsi hommikul kella 9.38 ajal on Kunderi tänaval asuva Laine baari ees taksos istunud Rohu ja takso juurde tulnud Tarmo vahel sõnelus. Roht väljus autost, võttes vasakusse kätte pipragaasiballooni ja paremasse kätte kruvikeeraja. Jätkuva vastastikuse sõimlemise käigus lasi ta Tarmole pipragaasiballoonist kaks korda gaasi näkku ning lõi Tarmot kruvikeerajaga pähe. Tarmo viidi kiirabiga teadvuseta olekus SA Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse, kus ta järgmisel päeval saadud vigastuste tõttu suri. 

2013. aasta 11. juuni  öösel kell 2.30 Tallinnas Suur-Karja 18 asuva toitlustuskoha Taco Express ees lõi Roht sõidukis istuvat Valerit ümara metallist kraanikäepidemega näkku ning jätkas autost väljunud Valeri peksmist sama käepidemega pähe. Oma tegevusega põhjustas Roht kannatanule füüsilist valu ja vigastuse. Peksmise ajal purunes ka kannatanu mobiiltelefon.

Kohtuistungil tunnistas Roht end süüdi kehalises väärkohtlemises, kuid väitis, et teda terroriseeriti. Tapmissüüdistuse kohta selgitas Roht, et olukord ei olnud nii ühekülgne, kui süüdistuses esitatud, kuid ta kahetseb, et tema tegevusel on sellised tagajärjed. Rohu kaitsja palus tema kaitsealuse süü tapmises ümber kvalifitseerida surma põhjustamiseks ettevaatamatusest. 

Kohtuasi lahendati üldmenetluses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles