Savisaare roadshow seitsmes peatus: Kristiine

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeva õhtul kohtus Tallinna linnapea Edgar Savisaar Kristiine linnaosa elanikega.


Tegelikult oli elanikega kohtuma tulnud terve linnavalitsus täies koosseisus, aga ju siis kõlas Savisaarega kohtumine uhkemalt.

Seesugune kohtumine oli linnapeal juba seitsmes. Kuues linnaosas on käidud, üks on veel järge ootamas. Ja pipart keele peale kõigile neile, kes niisuguseid üritusi valimispropagandaks nimetavad. Poliitikast linnapea lausa keeldub rääkimast. Selle asemel räägitakse näiteks Tedre tänavast, ja Kristiine turust, mida linnapea samal päeval külastas.

«Ega seal palju rahvast ei olnud. Mulle öeldi, et tööpäeva lõpus on seal rohkem inimesi ja hommikuti samuti. Ma ei taha teie käest küsida, kas Kristiine turgu on vaja lammutada või mitte. Mina arvan, et ei ole ja arvan, et ka maavanemaga tuleb need asjad kokku leppida. See ei ole niisugune asi, mille pärast tülitseda,» leidis linnapea.

Selle asemel juhtis ta tähelepanu turuhindadele. «Kui palju maksab räimekilo Kristiine turul? 12 krooni? Kesklinnas on 20 krooni,» teatas Savisaar võidukalt.
«Aga kui palju maksavad Kristiine turul forellid?» kõlas järgmine küsimus. «67 krooni» tuli rahva seast kiire vastus.

«Kes ütles 67? Tooge mulle üks raamat, mina tahan sellele inimesele kohe kingituse teha. Ma tahan öelda seda, et Solarises maksab forellikilo üle saja krooni. Siin on teile raamat lugemiseks selle eest, et te nii täpselt teadsite!» sai asjatundlik daam kingiks paberkoti Savisaare raamatuga.

«Homme ma küsin Nõmme linnaosa vanema Rainer Vakra käest, miks on Nõmme turul hinnad palju kallimad kui teil Kristiine turul. Mulle räägiti, et odavamalt ei saa, aga kui Korbil õnnestub Kristiine turul hoida neid hindu, mis seal on, siis peab Nõmmel ka saama,» oli linnapea kindel.

Edasi räägitakse Tedre tänavast ja sinna kõnnitee rajamise võimalustest. Seejärel raudtee alusest jalakäijate tunnelist, mille rajamise ettevalmistustöödega linnaosavalitsus juba pikemat aega on tegelenud. Samuti uuest Kristiine vaba aja keskusest, mis peaks tulema huvikeskuse Kullo vastu. Linnaosavanema Mihhail Korbi sõnul peaks see kerkima aadressile Mustamäe tee 20. Detailplaneering olevat praegu lõppstaadiumis ja niipea kui see on valmis, algab projekteerimine ning kohe seejärel ehitamine.

Vahepeal tunnustatakse parimaid korteriühistuid. Siis loetakse ette kiri lasteaiakohtadest ning Yana Toom selgitab, kuidas asjad käivad ning räägib mitme lapse emana ka isiklikest kogemustest. Siis saab järjekordne kuulaja kingiks Savisaare raamatu asjalike küsimuste ning nendega koos linnapeale saadetud Kristiine ajalugu käsitleva ülevaate eest.

Veel räägitakse reisisaatjatest ning Savisaare sõnul olevat ligi 70 protsenti ühistranspordikasutajatest nendega rahul. «Miks müüakse kioskites odekolonni?» on keegi linnapea käest aru pärinud. Mustamäel olevat see probleem juba lahendatud. Korb lubab sedasama teha lähima paari aasta jooksul Kristiines.

Siis tuleb jutuks koerapidamine ning üheskoos leitakse, et kui Tallinnas on registri andmetel 15 315 koera ning aasta jooksul on loomapidamiseeskirja rikkumise eest karistatud vaid 269 inimest siis on seda ilmselgelt liiga vähe. Ka 300-600 krooni suurused trahvid on linnapea arvates liiga väikesed.

Seejärel saavad saalisolijad linnajuhtidele otse küsimusi esitada. Küsimused on täpsed ja konkreetsed ning enamasti antakse neile ka üsna täpsed vastused. Siis sattub mikrofon punase baretiga proua kätte, kelle küsimus kujuneb mitmeminutiliseks tiraadiks, kuid lõpeb õnneks siiski küsimärgiga: «Võibolla härra linnapea oskab öelda, kes on Reformierakonna finantseerija?»

Aga härra linnapea on leebus ise ja ei taha niisugusel ilusal õhtul poliitikast rääkida. Ta arvab vaid malbelt, et parteide rahastamine on ju avalik ja sellekohased dokumendid peaksid kõigile kättesaadavad olema.

Tunniajaseks planeeritud kohtumine kestab kokku tund ja 40 minutit. Linnapea jõuab veel mitmele inimesele oma raamatu kinkida ja siis tõmmatakse otsad kiiresti kokku. Kohtumise salvestust võib näha veel neljapäeval ja reedel telekanalilt 14.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles