Fotod: merekultuuriaasta auks kerkib Haaberstisse Laev

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna sai nurgakivi Rocca al Mare väravasse kerkiv elu- ja ärihoone Laev.

Merest inspireeritud majale panid nurgakivi Eesti Meremuuseumi direktor Urmas Dresen, arhitekt Raivo Kotov, linnaosavanem Marek Jürgenson ning arendaja ja ehitaja esindajad.

Laeva nime kandev maja asub Paldiski maantee ja Vabaõhumuuseumi tee nurgal. «Tallinnas on kolm suuremat linnaehituslikku kontseptsiooni: linna avamine merele, kesklinna tihendamine ning lokaalsed arengukeskused. Arengukeskustest võiks nimetada kolme: Ülemiste City, tulevikus ka Järve Selveri ümbrus tulevikus ning kolmandaks kindlasti Haabersti ringi ümbrus. Kui vaadata kehtivaid üldplaneeringuid, siis see on piirkond, kuhu tuleb Tallinna suuruselt teine kõrghoonete piirkond viie-kuue kõrghoonega, millest esimest juba projekteeritakse. Laev on selle piirkonna alguses, kahe olulise tänava nurgal,» rääkis Tallinna peaarhitekt Endrik Mänd nurgakivi panekul.

Männi sõnul toimub kogu Paldiski maantee ääres märgatav areng. «G4Si maja on valmis ja selle lähedusse tuleb hooneid veel. Rocca al Mare elupiirkonna väravaks võiks aga lugeda seda tänavanurka. Mis teeb Rocca al Mare eripäraseks võrreldes teiste keskustega, on see, et siia on koondunud palju vaba aja veetmise ja spordi asutusi. Siin on Harku järv, loomaaed, vabaõhumuuseum, jäähall, tennisehallid, Arigato. Nii et kokkuvõttes saab siin olema üsna omapärane ja tihe piirkond,» lausus Mänd.

Ta rääkis, et praegu juba projekteeritakse kõrghoonet Rocca al Mare keskuse ette. 2017. aasta lõpuks aga peaks täiesti uut moodi välja nägema Paldiski maantee lõik Vabaõhumuuseumi teest Haabersti ringini ja kaugemalegi. «Paldiski maantee viiakse teisel tasandil üle ringristmiku. Alla tuleb oluliselt uuenenud ring ja ka Rannamõisa tee ehitatakse kuni Tiskre ojani oluliselt laiemaks. Kujunev äritänav ulatub ristmikuni ja jätkub ka teisel pool Rannamõisa teed. Lisaks on Pikaliival suured alad elamuarenduseks. Selles piirkonnas on potentsiaali ja kui esimene maja õnnestunult valmis saab, siis ma usun, et praeguste hamburgeriputkade pidajate ja autosalongide omanike mõtted lähevad ka uutele radadele,» arvas peaarhitekt.

Laeva arendaja Kalev Raidjõe sõnul on tähelepanuväärne, et see merest inspireeritud arhitektuuriga hoone saab oma nurgakivi just märgilisel merekultuuriaastal ning ajal, mil Rocca al Mare on kiires ja pidevas arengus. «Kuigi merekultuuriaastal toimub palju mitmekülgseid ettevõtmisi, siis on tegelikult tore, et LAEV on midagi, mis jääb sümboolselt seda aastat meenutama veel pikkadeks aastakümneteks,» tõdes ka Eesti Meremuuseumi direktor Urmas Dresen.

Uuenduslikule ja kaasaegsele hoonele kohaselt toodi silinder nurgakivisse asetamiseks drooniga. Hoone nurgakivi jääb tähistama ka merekultuuriaastat, mille auks paigutatakse tulevikus hoone fuajee põrandasse ka vastav tahvel.

Laev on selgelt eristuva, merest inspireeritud arhitektuuriga elu- ja ärihoone, milles on maksimaalselt kasutatud kaasaegseid energiatõhususe ja targa maja lahendusi. Raidjõe sõnul panustab Triestate arendajana mitte ainult unikaalsesse arhitektuuri, vaid eksklusiivsetesse lahendustesse ka hoones sees. Näitena tõi ta tavapärasest kõrgemad laed, suured puhtad klaaspinnad, avatava välisseinaga siseterrassid, katusele sõitvad liftid jm, mida elu-ja ärihoonetes seni harva või siis täiesti esmakordselt kasutatud on.

Elu- ja ärihoone Laev asub Vabaõhumuuseumi tee 1, hoone arhitektuurse lahenduse autoriks on Raivo Kotov ja arhitektuuribüroo KOKO. Maja ehitab Embach Ehitus OÜ ning see peaks valmima 2017. aasta jaanuaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles