Politsei pidas Tallinnas tänavaoperatsiooni käigus kinni kaheksa tagaotsitavat (1)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseireid. Illustreeriv pilt.
Politseireid. Illustreeriv pilt. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Teisipäeval korraldasid Põhja prefektuuri politseinikud pealinnas tänavaoperatsiooni, et tabada karistusest või kohtueelsest menetlusest kõrvale hoidvaid tagaotsitavaid. Kokku peeti kinni kaheksa tagaotsitavat.

Neljatunnise reidi jooksul tabati Tallinnas kokku kuus tagaotsitavat, neli vahistamisega ja kaks sundtoomisega, teatas Põhja prefektuur. Lisaks tabati üks operatiivhuvis olnud isik, kelle suhtes oli määratud sundtoomine, mis tähendab seda, et kui teda kätte poleks saadud, oleks alustatud tagaotsimist. Samuti peeti kinni üks aktiivses menetluses otsitav isik, kelle suhtes polnud veel sundtoomist ega vahistamist vormistatud ning viimaks tabas Põhja prefektuur ühe alkoholijoobes kriminaalhooldusaluse, kellel oli keeld alkoholi tarbida ja kes toimetati samuti jaoskonda.

Põhja prefektuuri pressiesindaja Helen Uldrichi sõnul põhineb tänavaoperatsiooni käigus inimeste tagaotsimine kriminaalpolitsei tööl, kus toimingutena on kasutusel erinevad jälgimised. Põhjalikumalt ei saa politsei aga operatsiooni sisu selgitada. «Seal on taktikaline pool, mida avada ei saa, sest muidu teinekord ei saa sellisel viisil operatsioone teha.»

Samuti ei avaldanud politsei inimeste arvu, kes jäid kätte saamata. «Osa neist, kes olid eesmärgiks seatud, kätte ei saadud, kuid nende otsimine käib ka meie igapäevatöö juurde,» ütles Uldrich. 

Esimene taoline tänavaoperatsioon

Seekord tegi Põhja prefektuur esimest korda taolise mitmetunnilise suuremate jõududega operatsiooni, kus otsitigi ainult tagaotsitavaid. Uldrichi sõnul on selliseid operatsioone plaanis tegema hakata rohkem kui kord aastas.

Põhja prefektuur tõi veel välja mõned ilmekamad näited politseinike töö tulemustest: Rapla arestimajast põgenenu saadi kätte Kiisal asuvast suvilast. Hispaaniasse põgenenud tapmises kahtlustatava isiku pidas kinni rahvusvahelise koostöö tulemusel Hispaania politsei. Tallinnas asuva kullapoe röövis kahtlustatavad lätlased tabati samuti rahvusvahelise koostöö tulemusena ja peeti kinni Lätis. Lisaks pidas Põhja prefektuur tänavu kinni Venemaal surnuks kuulutatud narkokuriteos kahtlustatava ja kuus aastat Eesti eest redutanud Sergei Grigorjevi.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juhi Urmet Tambre sõnul peavad inimesed teadvustama, et kui kohus on otsuse teinud ja karistuse mõistnud, siis tuleb karistust kanda. «Olgu see viis päeva või viis aastat, otsus on tehtud,» ütles Tambre.

Tambre rääkis, et politseil ja teistel uurimisasutustel on seadusest tulenev õigus ja kohustus karistustest või menetlusest eemale hoidvaid inimesi taga otsida ja kinni pidada ning tagaotsitavate tabamine on üldise õiglustunde ja iga isiku turvatunde suurendamine. «Otsusest kõrvalehoidumine ei tähenda vabadust, sellega kaasnevad pigem probleemid,» märkis Tambre.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles