Nõmmekad nõuavad naabrile mesilaste pidamise keeldu

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesilased.
Mesilased. Foto: Margus Ansu

Nõmmel Mesila ja Särje tänava kahe maja elanikud nõudsid, et linnavalitsus keelaks nende naabril mesilaste pidamise, sest nõelatasaamise kartuses pelgavad nad oma aias liikuda.


«Mesilasi on kõikjal – puudel, põõsastes, lilledel, murul,» märkisid Mesila 14 elav Kersti Venta ja Särje 14 elav Eha Altrov kirjas linnavalitsusele.



Naiste sõnul on nende naabri, Mesila 12 elava Aleksander Kudrini aias umbes 20 mesipuud ning neil on tulnud põgeneda sülemlevate mesilasperede eest ja istuda majas, kuni naaber puudel rippuvad sülemid kokku korjab. Ka märkisid naised, et mõlema maja elanikel on tulnud nõelamiste tõttu arstidelt abi nõutada.



Naaber aga ei hoolivat nende kaebustest, näiteks tahtvat, et tõestage, et need olid minu mesilased, kes teid nõelasid, või et mis kiirabi väljakutsetest te räägite, tema ise saab iga päev nõelata ja pole veel ära surnud. «Oleme oma kogemustele tuginedes kindlad, et pealinna oludes oleks täielik mesilaste pidamise keeld ainuõige lahendus,» kirjutasid Venta ja Altrov.



Abilinnapea Deniss Boroditš märkis vastuses, et linnas pole mesilaste pidamine keelatud ja linn ei kavatse sellist keeldu ka kehtestada. «Mesilaste pidamise reguleerimine tähendaks põhiseaduses sätestatud omandi ja vaba eneseteostuse õiguse ning ettevõtlusvabaduse riivet, mille piiramiseks peaks olema seadusest tulenev vastav volitus,» tõdes ta. «Mesilaste pidamise suhtes seadused sellist volitust kohalikule omavalitsusele ei anna.»



Abilinnapea lausus, et kuigi osas kohalikes omavalitsustes on heakorra eeskirjas olemas piirangud mesilaste pidamise suhtes, on need deklaratiivsed sätted, mis tuletatud asjaõigusseaduses sätestatud naabrusõiguste regulatsioonist.



«Tuginedes asjaõigusseadusele, on teil võimalus lahendada naabriga tekkinud konflikt ja pöörduda oma õiguste kaitseks kohtusse,» lisas Boroditš.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles