Keskerakondlased lükkavad Tallinna abilinnapeade umbusaldamise kavatsuse tagasi (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Klandorf ja Arvo Sarapuu.
Kalle Klandorf ja Arvo Sarapuu. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnavolikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Toivo Tootsen lükkas tagasi täna ringlema hakanud jutu, et homsel volikogu istungil kavatsetakse avaldada umbusaldust kahele abilinnapeale.

«Ei ole, ei ole. See on nii umbluu jutt, kui veel vähegi olla saab,» ütles Tootsen ja pakkus, et keegi on huvitatud desinformatsiooni levitamisest.

Ka partei esimees Edgar Savisaar lükkas oma sotsiaalmeedia kontol sellesisulise info ümber.

Sellest, et Keskerakonna esimees Edgar Savisaar kavatseb sõnakuulmatud abilinnapead kohtadelt maha võtta, on räägitud juba mõnda aega. Postimeheni jõudis info, et homme tahetakse avaldada umbusaldust Kalle Klandorfile ja Arvo Sarapuule.

Plaani muudab küsitavaks Keskerakonna põhikirja punkt, mis ütleb: erakonna liige arvatakse erakonnast välja, kui erakonna liige hääletab vastu fraktsiooni otsustele või seisukohtadele või umbusaldab riigikogus või kohaliku omavalitsuse volikogus erakonna liiget.

Kuuldavasti olevat must kass Savisaare ja abilinnapeade vahelt läbi jooksnud siis, kui nood tegid talle mõne aja eest ettepaneku linnapea ametist tagasi astuda ja volikogu esimeheks hakata.

«Need, kes seda teevad, riskivad parteist väljaviskamisega. Ma olen aukohtu esimees, eks ma siis viskan nad välja.

Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf ütles, et ei tea tema võimalikust umbusaldamisest midagi, kuid tuletas meelde, et Keskerakonna põhikirja järgi ei saa erakonna liige umbusaldada riigikogus või kohaliku omavalitsuse volikogus oma parteikaaslast.

Klandorf ütles, et istub praegu oma kabinetis ja loeb uudised abilinnapeade võimaliku umbusaldamise kohta.

«Mina seda ei tea. Kas teil see umbusaldamise sisu ka olemas on? Ega umbusaldamine ei ole lihtsalt niisama, et tõusen püsti ja umbusaldan kedagi, seal on mingi sisu ka,» arutles Klandorf ja selgitas, et helistas just praegu mõnele volikokku kuuluvale keskerakondlasele.

«Nemad väidavad, et nemad pole kuulnud, aga kes seda teab. Ma ei tea seda tehnoloogiat antud juhul. Eks siis homme paistab,» nentis ta ja lisas: «Ega sellepärast veel töö seisma ei jää, kui keegi tahab umbusaldada. See voli on volikogu saadikul alati olemas.»

Klandorf rääkis, et võttis kuulujutu peale Keskerakonna põhikirja lahti ja viskas pilgu peale. Põhikirjas on selgelt kirjas, et erakonna liige arvatakse erakonnast välja, kui ta umbusaldab kohaliku omavalitsuse volikogus erakonna liiget.

«Need, kes seda teevad, riskivad parteist väljaviskamisega. Ma olen aukohtu esimees, eks ma siis viskan nad välja,» muheles Klandorf ja lisas, et see on üsna groteskne olukord.

Erakonna esimehega Klandorf rääkinud pole. «Ei, mis ma temalt ikka küsin, ega tema ju hetkel pole Tallinna volikogu liige.»

Keskerakonna juhatuse liige, partei riigikogu fraktsiooni juhtiv Kadri Simson ütles samuti, et pole abilinnapeade umbusaldamise plaanist teadlik. «Kuni ma ei ole näinud neid inimesi, kes läbi sellise umbusalduse on valmis Keskerakonnast lahkuma, seni ma arvan, et Tallinna linnavolikogu fraktsioonis neid ka ei ole,» ütles ta Postimehele.

Simson kinnitas, et kõik keskerakondlased, kes annavad Tallinna volikogus oma erakonnakaaslase umbusaldamiseks allkirja, peavad arvestama sellega, et Keskerakonna juhatus arvab nad juba reedesel koosolekul parteist välja, mis omakorda tähendab, et järgmistel kohalikel valimistel ei kandideeri nad ka enam Keskerakonna nimekirjas. «Arvan, et suur osa juhatuse liikmetest on nõus, et selline käitumine on vastuvõtmatu ja need inimesed arvatakse välja,» lausus ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles