Peatänava ideekonkursi võitja on selgunud (1)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna peatänava ideekonkursile laekus kaheksa võistlustööd, mille seast tunnistas žürii parimaks töö märgusõnaga «Kevad linnas».

Töö autorid on arhitektid Toomas Paaver, Indrek Peil, Siiri Vallner ja Kristel Niisuke ning teedeinsener Indrek Kustavus. Kaasautorid on Valdis Linde ja Riin-Kärt Ranne.

Nende nägemuses on Tallinna vanalinna ümbritsev bastionivöönd üks tervik. «Bastionivööndit kui tervikut võib vaadelda kui avarat (laius 150-200m)Tallinna ring-peatänavat, mille sisemise frondi moodustab vanalinn ja välimise frondi kunagise kindlustusvööndi välisserv (Estonia pst, Mere pst, Põhja pst, Toompuiestee ja Kaarli pst). Vöönd väärib käsitlemist tervikliku avaliku ruumina, kus on mugav liikuda ümber vanalinna, kust pääseb kergelt igasse olulisse hoonesse ja igale ristuvale tänavale,» seisab projekti seletuskirjas.

Võistluse kontekstis jaotub Tallinna peatänav kaheks erinevaks lõiguks:

• Pärnu mnt lõik Vabaduse väljakust Viru väljakuni moodustab osa bastionivööndist, mille ääres asub rohkelt Tallinna kui terviku jaoks olulisi ühiskondlikke ja sümboolse tähendusega hooneid.

• Narva mnt lõik Viru väljakust Jõe tänava ristmikuni moodustab tänava, mille ääres ei leidu bastionivööga võrreldavas mahus Tallinna kui terviku kontekstis olulisi hooneid. Narva mnt potentsiaal Tallinna jaoks on kujuneda kõige esinduslikumaks säravaks äritänavaks.

Kindlustusvööndi välisserva rajatud glassiipuiestee on jõuline struktureeriv element Tallinna linnaruumis. Praeguseks on puiestee säilinud lõiguti ega moodusta tunnetatavat tervikut ümber vanalinna. Glassiipuiestee on väärt taastamist, et eristada linnaruumis selgemini pargivöönd ümber vanalinna, olgugi et ajaloo jooksul on vööndisse ehitatud ka linnalikke kvartaleid. Viru väljakule annab glassiipuiestee taastamine konkreetsema väljakuliku vormi. Puiestee lõikumine Pärnu mnt-ga kahes kohas eristab selgelt kindlustusvööndit läbiva peatänava lõigu, millele antakse ka eristuv kujundus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles