Eesti EL eesistumise tippsündmused toimuvad Kultuurikatlas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuurikatel.
Kultuurikatel. Foto: Viktor Burkivski

Eesti EL eesistumise ajal Eestis aset leidvate sündmuste peamine toimumiskoht on Tallinna Kultuurikatel.

Valitsus kiitis eelmisel nädalal toimunud kabinetinõupidamisel heaks plaani korraldada Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ajal 2018. aasta esimese kuue kuu jooksul Eestis 22 erinevat kõrgetasemelist sündmust, mille raames saabuvad siia teiste riikide ministrid ja EL tippametnikud, teatas riigikantselei.

«Nende kohtumiste kaudu saame toetada Euroopa jaoks olulistele küsimustele lahenduste leidmist ning oma eesistumise sisuprogrammi elluviimist,» ütles Eesti EL eesistumise ettevalmistusi koordineeriv Piret Lilleväli.

Kokku toimub Eestis eesistumise ajal ligi 200 erinevat sündmust, mille käigus saabub siia ootuste kohaselt 20 000 kuni 30 000 väliskülalist. Nende hulgas on ka 22 kõrgetasemelist üritust, mis saavad olema keskselt korraldatud.

«Ministrite mitteametlikud kohtumised ja kõrgetasemelised konverentsid seavad väga konkreetsed nõudmised nii ruumilahenduste, esinduslikkuse kui ka turvalisuse osas,» rääkis Lilleväli. Hinnanguliselt läheb Kultuurikatla kolmeks kuuks üürimine maksma ligi miljon eurot.

Sobivate ruumide leidmiseks ministrite kohtumiste jaoks viidi selle aasta alguses läbi avatud üüripakkumiste päring, mille käigus saabus riigikantseleile viis erinevat ettepanekut kõrgetasemeliste sündmuste toimumiskoha jaoks.

«Pika valikuprotsessi käigus valisime välja meie tingimuste jaoks sobivaima,» ütles eesistumise logistikajuht Toomas Tirs.

«Kaalusime hoolega kõikide paikade võimalusi, tutvusime ruumide ja joonistega, kaasasime turvalisuse, protokolli ja Euroopa Komisjoni suulise tõlke peadirektoraadi eksperdid. Ligi 40 ruumist koosneva kompleksi sees on möödapääsmatu vajadus näiteks ka ühe suure ruumi järele, kuhu mahuks ühe laua äärde istuma kuni 86 inimest, ning nende selja taha ka vajalik arv tõlkekabiine,» lisas Tirs.

Pakkumiste seas oli tema sõnul ka paar huvitavat lahendust, mis asuksid alles ehitatavates hoonetes, kuid arvestades küllaltki tihedat ajagraafikut otsustati loobuda ehitusega seotud riskide võtmisest ja valiti hoone, mis on täna juba olemas ning töötab.

«Kultuurikatel on põneva arhitektuurse lahenduse ning keskse asukohaga sündmuspaik, mis pärast väiksemaid ümberkohandusi vastab eesistumise käigus korraldatavate kõrgetasemeliste sündmuste vajadustele,» lisas Tirs.

Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise meeskonnale esitasid tähtajaks pakkumused Klinkberg Holding OÜ, mis pakkus ajutisi telke koos Tallinna Lauluväljaku ruumidega, Mainor Ülemiste AS, mis pakkus Valukoja 12 tootmishoonest rekonstrueeritavat Ülemiste konverentsi- ja sündmuskeskust, Porto Franco OÜ, mis käis välja Laeva 2 ehitatava kaubanduskeskuse ja büroohoone ajutiselt konverentsiruumideks kohandatud ruume, Rahvusraamatukogu, mis esitas konkursile saalid ja lugemissaalid 3., 6., 7. korrusel ning Tallinna Kultuurikatel, mis esitas kogu kompleksi.

Komisjon valis nende viie seast välja Kultuurikatla ja Ülemiste konverentsi- ja sündmuskeskuse.

Ülejäänud ligi 180 Eestis EL eesistumise ajal aset leidva sündmuse planeerimine ja korraldus on jagatud vastavalt valdkondadele ära ministeeriumide vahel. Riigikogu korraldab eesistumise ajal kokku kuus kohtumist, millest üks leiab aset Brüsselis.

«Eestis toimuvate sündmuste kaudu avaneb võimalus tutvustada Eestit tema 100. sünnipäeval kõikide Euroopa Liidu liikmesriikide valitsustele, EL institutsioonide otsustajatele ja paljudele külalistele Euroopast ning kaugemalt. Samuti toob eesistumine siia sadu välisajakirjanikke,» ütles Lilleväli.

Eesistumise ettevalmistusi ja läbiviimist koordineerib riigikantselei Euroopa Liidu sekretariaadi juurde loodud Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise meeskond. Euroopa Liidu Nõukogu tasandil tuleb eesistujal poole aasta jooksul juhtida rohkem kui 200 Euroopa Liidu Nõukogu töörühma tööd. Eesistujariik esindab Euroopa Liidu Nõukogu ka erinevatel läbirääkimistel ja kohtumistel nii Euroopa Parlamendi, Euroopa Komisjoni kui ka kolmandate osapooltega.

Eesti EL eesistumise aeg langeb kokku Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaga, EV100 toimkonnaga koostöös luuakse eesistumise ajaks ka välisprogramm, mis aitab Eestit kui eesistujariiki välisriikides tutvustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles