Keskkonnainspektsioon alustas menetlust seoses reostusega Paljassaare sadamas

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljassaare sadam.
Paljassaare sadam. Foto: Küllike Rooväli

Keskkonnainspektsioon alustas väärteomenetlust, et selgitada eile Paljassaare sadamas tekkinud reostuse asjaolusid ja vette sattunud reostusaine kogust.

Keskkonnainspektsiooni valvetelefonile tuli eile hommikul teade, et Paljassaare sadamas seisnud punkerlaevalt Lotos valgus ümberpumpamise käigus merre kütusetanki puhastamise jääke.

Kohale sõitnud inspektor fikseeris olukorra, võttis laevast ja sadama akvatooriumist proovid ning alustas väärteomenetlust. Laevakapteni selgituste kohaselt tekkis naftasaaduste ümberpumpamisel laevalt Lotos ülevool laeva tekile ja merre valgus umbes 100 liitrit naftasegust ainet.

Reostuse tõkestamiseks oli laeva Lotos ahtriosast kuni kaini tõmmatud absorbentpoom, kuid osa naftasaadustest kandus sadama akvatooriumist siiski edasi Tallinna lahele.

Teade tekkinud reostusest läks ka merevalvekeskusele. Politsei merevalvekeskus, kelle ülesandeks on muu hulgas reostustõrje korraldamine merel, saatis kohale reostustõrjelaeva Kati ja piirivalvekaatri. Samuti tegi piirivalvelennuk mere kohal vaatluslennu.

Merel tuvastati suhteliselt laial alal õlikile ja -laigud, kuid reostuskiht oli õhuke ja seda ei olnud piirivalve hinnangul otstarbekas ega võimalik kokku koguda. Õhuke reostuskiht hajub ise ilmastiku mõjul.

Keskkonnainspektsioon tegi täna hommikul Paljassaare sadamas järelkontrolli. Sadama akvatooriumis oli näha veel õrn vikerkaarevärviline kirme.

Reostuse asjaolusid ja merre valgunud reostuse kogust täpsustatakse menetluse käigus.

Reostusproovide tulemused selguvad umbes nädala pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles