Jalgrattavarguste hooaeg on alanud

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgrattavaras. Pilt on illustratiivne
Jalgrattavaras. Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Jalgrattavarastel on hooaeg taas alanud. Politseile teatati ülemöödunud ööpäeva jooksul ainuüksi Tallinnas seitsme jalgratta vargusest.

6. mail teatas avaldaja, et Laeva tänaval asuva toitlustusasutuse eest varastati kaks jalgratast.

5. mai öösel varastati Liikuri tänava kortermaja keldrist jalgratas ning trimmer.

5. mail avastati, et Keskuse tänava kortermaja keldriboksist varastati tööriistad ja jalgratas.

5. mai hommikul teatati politseile, et Wismari tänava kuurist varstati kaks jalgratast.

Jalgratta ärandamine Tallinnas. Foto:
Jalgratta ärandamine Tallinnas. Foto: Foto: PPA

5. mail teatati, et Nõmme teel pargitud sõiduauto katusel olevalt raamilt varastati jalgratas.

Põhja prefektuuri pressiesindaja ütles Postimehele, et politseistatistikale tuginedes algab jalgrattavarguste hooaeg maikuust ja kestab septembrini. «Samas on näha väikest langust: kui aastal 2015 registreeriti nelja kuuga 269 juhtumit, siis sellel aastal on see number 165 (langus 39 protsenti),» märkis ta.

Sellest, kuidas ennetada jalgratta ärandamist, räägib Põhja prefektuuri varavastaste kuritegude teenistuse vanem Toomas Jervson: 

Vähim, mida rattaomanik saab teha oma sõiduvahendi turvalisuse heaks, on see lukustada võimalikult turvalisse kohta. Isegi siis, kui ratas jääb järelvalveta väga lühikeseks ajaks. Turvaliseks võib pidada kohti, kus on palju rahvast liikvel. Siis ei ole varastel võimalik märkamatult tegutseda. Suur kasu on ka valvekaamerate olemasolus, sest tänu kaamerasalvestistele on võimalik hiljem varga isikut kindlaks teha. 

Suurt rolli ratta kaitsmisel mängib ka luku valik ja paigaldamisviis. Eelistavalt tasub kasutada sellist lukku, mis jätab võimalikult väikese nö. õhuvahe ratta ja luku vahele. Nii on lukku raskem lõhkuda. Luku kinnitamisel tuleks samuti jälgida, et see ei jääks ainult kodarate ümber, vaid läbiks kindlasti ka ratta raami. Kinnitage ratas sellise jalgrattahoidja külge, mida ei saa kergelt lõhkuda või liigutada. Kui hoidjat ei ole läheduses, tuleb kasutada piisava kõrgusega ja tugevusega posti või piiret. 

Jalgratta ärandamine Tallinnas. Foto:
Jalgratta ärandamine Tallinnas. Foto: Foto: PPA

Töökindel ja kvaliteetne rattalukk tasub end ära. Üks paremaid lahendusi on kasutada U- või kettlukku koos kaabellukuga, kinnitades see jalgrattahoidja külge, läbi esi- ja tagaratta ning raami. Kallimad rattad, mille vargad tihti enne vargust välja valivad, tuleks võimalusel lukustada iga kord erinevasse kohta.  

Kui võimalik, tuleks lukustada ratas teiste ratastega kokku. On vähem  tõenäolisem, et varas viib mitu ratast korraga minema. 

Jalgratta varguse korral tuleks esimesel võimalusel teavitada politseid ja anda oma rattast võimalikult täpne kirjeldus. Oleks hea, kui on alles ratta ostudokumendid, millel on kirjas rattaraami number ja muud andmed. Igasuguste eritunnuste- ja märgistuste kasutamine on tugevalt soovituslik.  

Kõik leitud esemed ja jalgrattad, mis politseis omanikku ootavad, on nähtavad politsei- ja piirivalveameti kodulehel: https://www.politsei.ee/et/politsei-palub-abi/leitud-esemed/index.dot

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles