Lasteaiad võitlevad lumega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiine lasteaia juurest Rästa põiktänavast on küll lund roogitud, kuid seal valitseb ikka üpris hull olukord.
Kristiine lasteaia juurest Rästa põiktänavast on küll lund roogitud, kuid seal valitseb ikka üpris hull olukord. Foto: Liis Treimann

Iga Tallinna lasteaia juhataja peab ise otsima võimalusi, kuidas katustelt lumi maha ajada, mistõttu on mõnes kohas raha kokkuhoiu nimel lumekoristusse kaasatud lapsevanemad, kes teevad seda tasuta ja oma vabast ajast.

Mustamäel asuvas Kiikhobu lasteaias ripub seinal teade, et lapsevanemad võiksid vabatahtlikult hoone katuselt lund alla ajada. Sellise pakkumise on teinud lasteaia hoolekogu ning paljud isad ongi ettepanekust agaralt kinni haaranud.

Täna ennelõunal rassis lumisel katusel lapsevanem Aivar, kes nägi kurja vaeva, sest lund tuli tassida katuse ühest servast teise ja siis sisehoovi visata. Kuna lapsed olid parajasti väljas, siis ei saanud igast küljest lund alla loopida ning ei ole mõistlik ka koristaja hoolikalt lahtilükatud kõnniteid uuesti lumega ummistada.

Aivar ütles, et hommikul oli talle paariliseks olnud veel üks noorem mees, kuid tema vaba aeg sai otsa ning ta pidi lõpetama. Varsti pidavat aga appi tulema järgmine isa.

Aivari sõnul oleks kõige parem, kui umbes paarkümmend meest korraga katusel rassiks, siis saaks umbes 1000 ruutmeetri suuruse katuse mõne tunniga puhtaks. Kuid lapsevanemad käivad ju tööl ning ei saa keset päeva lund loopima tulla. Ilmselt on õhtupoolikul katusel rohkem mehi.

Kiikhobu lasteaia direktor Erika Müristaja ütles, et lapsevanemad on neil tõesti toredad ning aitavad alati, kui on vaja mingeid suuremaid töid teha. Kui lasteaed palkaks katuse lumest puhastamiseks mingi firma, siis läheks see väga kalliks. Kõige odavam pakkumine olevat olnud kuus krooni ruutmeetrilt, millelel lisandub veel käibemaks. Kuna Kiikhobu katus on 1100 ruutmeetri suurune, siis tuleks välja käia ligi 10 000 krooni. Nüüd saab aga selle raha eest osta lastele uusi mänguasju ja muud vajalikku.

Kiikhobu lasteaia juhataja asetäitja majanduse alal Miia Poorits ütles, et toredad isad olid juba eile katust lumest puhastamas käinud, teevad seda täna ja tulevad ilmselt ka järgnevatel päevadel. Niikaua kuni katus puhtaks saab.

Haridusamet pakub abi

«Tallinna haridusamet pakkus abi purikatest lahtisaamisel, sest talv on tänavu ränk, meil aga purikaid ei ole ja niisugust abi me ei vaja,» ütles Poorits. «Meil on üldse toredad vanemad, kui kevadel teeme hoogtööpäevad, siis on hoov isasid ja emasid täis.»

Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula kinnitas, et trammi- ja trollibussikoondis pakkus tõesti eelmise aasta lõpus lasteasutustele abi jääpurikate kõrvaldamisel ning teeb seda võimaluse piires ka praegu. Ta lisas, et lasteaiad on pöördnud ka linnaosavalitsuste poole abi saamiseks ning sealt on saadetud näiteks töötuid lund rookima.

«Aga lõppkokkuvõttes on see iga asutuse juhi ülesanne korraldada lumekoristus nii katustelt kui mujalt,» ütles Pajula.

Paks lumi tekitab probleeme ka selles mõttes, et vanemad ei pääse hommikuti ja õhtuti autodega hästi lasteaedade juurde, et seal oma võsukesed maha panna või peale võtta. Tänavatelt lume koristamine on aga juba linnaosavalitsuste või linna kommunaalameti mure. Samas on siingi lapsevanemate abi alati teretulnud.

Mutionu lasteaia juhataja Maire Lukas ütles, et neil on tööl üks noormees, ametinimetuse järgi aednik, kes suvel niidab muru, talvel aga roogib lund ja teeb seda väga hoolikalt. Peale selle käib aga aeg-ajal lund lükkamas ka üks lapsevanem, kellel on kasutada väike sahaga traktor. Seetõttu ei ole lasteaial lumega probleeme.

«Kui aga keegi tahab nuriseda, siis see nuriseb ikka,» ütles Lukas.

Linnaosavalitsus tuleb appi

Linnupesa lasteaia direktor Karin Saar kinnitas, et Kristiine linnaosavalitsus on Lagle tänavalt nende maja juurest küll lasknud lume korralikult ära lükata. Kui ongi tekkinud probleeme, siis telefonikõne linnaosavalitsusse on need kiiresti kõrvaldanud. Naabruses asuvas Vindi lasteaias on aga isegi hoov lumest puhtaks lükatud.

Haraka lasteaia direktor Anne Avakivi mainis, et alles eilegi oli Kristiine linnaosavalitsus saatnud neile appi töötuid, kes lasteaia ümbrust lumest puhtaks lükkasid, nii et vanematel ei tohiks küll oma laste toomise ja viimisega probleeme olla.

Kristiine lasteaed asub pisikesel Rästa põiktänaval, kus autoga on praeguses lumeuputuses üpris keeruline liikuda. Lasteaia juhataja Helle Lumis ütles, et tema on abi saamiseks pöördunud Kristiine linnaosavalitsusse ning abi on tulnud ka. Näiteks eile saabus kohale paar-kolm töötut, kes labidatega lund rookisid.

Samuti palus Lumis linnaosavalitsust muuta Rästa põik ajutiselt ühesuunaliseks, sest kaks autot seal teineteisest mööda ei pääse. 27. detsembrist tänaval nüüd niisugune liikluskorraldus kehtibki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles