Algas Teeme Ära talgupäeval osalejate kirjapanek

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teeme Ära talgupäeva meeskond kuulutas eile Viimsi vabaõhumuuseumis avatuks talguliste kirjapaneku 7. mail peetavale üle-eestilisele talgupäevale.

Esitleti ka äsja ilmunud mere- ja talgulugude kogumikku. Tänaseks on talguveebis registreeritud juba rohkem kui 1400 talgut, mille seast leiab iga eestimaalane endale osalemiseks sobiva talgu.

«Talgutraditsiooni juured asuvad sügaval meie kui mererahva kultuuris ja pärimuses. Just sel põhjusel otsustasime koos Merekultuuriaasta 2016 korraldajatega, et pilguheit minevikku aitab kaasa nii talgu- kui ka merekultuuri hoogustamisele. Äsja valminud CD-plaat «Mere- ja talgulugude kogumik 2016» on tasuta kättesaadav kõigile huvilistele,» rääkis Tüür.

Merekultuuriaasta 2016 projektijuhi Karen Jagodini sõnul on värske CD-plaadi näol tegemist talgukorras valminud jutukogumikuga, mis vaatab tagasi meie talgutraditsioonidele nii lähemas kui kaugemas minevikus. «Kogumik taaselustab kübekese rikkast merekultuuriga seotud pärandist, mis on aegade jooksul muuseumidesse, kaustikutesse, sahtlipõhjadesse ning mälestustesse talletatud lugudena jäänud oma aega ootama,» lausus Jagodin.

 Plaadile  mahtus kokku 26 lugu, neist 18 juttu ja kaheksa muusikapala. Jutud luges sisse näitleja Piret Simson. Teiste seas leiab plaadilt jutte sellest, kuidas kihnlaste laevad vette lauldi, kuidas Taani kuningas keelas metsaraie Naissaarel, kuidas Keri saarel maagaasi puuriti, kuidas Toolses asunud mereröövliloss, kuidas Kihnu Jõnn laevast sepikoja tegi ja palju muud põnevat. Muusikavaliku aitas plaadi jaoks kokku panna Eesti Pärimusmuusika Keskus. Rohkem ja vähem tuntud lugudega astuvad üles Vägilased, Meisterjaan, Silver Sepp, Anu Taul ja Tarmo Noormaa jt.

Värske talguplaat jõuab igasse talgupaika üle Eesti, sest see on lisatud kõikidesse talgute stardipakettidesse. Talguplaat on kuulatav ka veebis.

Juba teist aastat saavad kõik talgulised registreerimisel endale talguhundi passi, Teeme Ära talgupäeval kaasalöömist tähistava tunnuskirja, mis avab ühtlasi juurdepääsu talgupäeva partnerite eripakkumistele. Talguhundi passi saamise juhised leiab talguveebist, samasse lisanduvad ka talgupäeva partnerite eripakkumised. Muuhulgas on passi omanikele rongisõit talgunädalal poole hinnaga, samuti kehtib talgulistele 50-protsendiline hinnasoodustus kõigil Simple Express bussiliinidel. Talguhundi passi saamise juhised ja pakkumised leiab talguveebist.

Praegu käib aktiivselt Teeme Ära talgupäeva stardipakettide jagamine talgujuhtidele, kes on oma talgud talguveebi kirja pannud. Samuti jätkub 23. aprillini sooviavalduste vastuvõtt tasuta päästevahendite paigaldamiseks neisse paikadesse, kuhu tänavu on kavas talgukorras püstitada veeohutuse stend. Selgitused päästevahendite kättesaamise ja stendi rajamise kohta leiab aadressilt www.teemeara.ee/talgujuhile/veeohutus.

Endiselt saab kirja panna ka talguid, nii et kõik inimesed, kogukonnad, asutused ja ettevõtted, kes soovivad aktiivselt kaasa lüüa 7. mail peetaval üle-eestilisel Teeme Ära talgupäeval, saavad sellest märku anda talguveebis.

Teeme Ära talgupäev peetakse mai esimesel laupäeval, 7. mail ning iga kogukond saab ise otsustada oma talgutööd ja tegemised. Kõik eestimaalased on oodatud kirja panema plaanitavaid talguid aadressile www.teemeara.ee ning kutsuma ka teisi aktiivselt osalema. 2015. aastal korraldati üle Eesti 1808 talgut, millest võttis osa 47 136 inimest ehk 3,6 protsenti eestimaalastest.

 Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Siseministeerium, Päästeamet, Merekultuuriaasta 2016, Tamrex, Itella SmartPOST, Vizeum, Nordic Hotel Forum jt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles