Fotod: vaata, milline hakkab välja nägema sisekaitseakadeemia uus peahoone

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisekaitseakadeemia uue peahoone ideekonkursi võitis ideekavand pealkirjaga Faalanks, mille autoriteks on arhitektide kollektiiv arhitektuuribüroost Arhitekt11 OÜ.
Sisekaitseakadeemia uue peahoone ideekonkursi võitis ideekavand pealkirjaga Faalanks, mille autoriteks on arhitektide kollektiiv arhitektuuribüroost Arhitekt11 OÜ. Foto: Siseakadeemia

Täna kuulutati sisekaitseakadeemias pidulikult välja uue ligi 10 000 ruutmeetrise pea- ja õppehoone arhitektuuriline lahendus, konkursile esitati kokku 14 ideekavandit.

«Uue hoone põhiväärtus on see, et me saame praegusest kolmandiku võrra väiksemal pinnal kõik selle, mida on kaasaegseks õppetööks vaja,» rääkis sisekaitseakadeemia (SKA) rektor Katri Raik.

«Uude hoonesse on kavandatud meie spetsiifikat arvestades ruumid, mida vanades ei ole üldse ja mis on just nendeks tegevusteks mõeldud – näiteks spordisaal, õppedepoo, põlemiskatsete demonstratsioonilavaga auditoorium, simulatsioonikeskuse ruumid, laboratooriumid, jõu- ja matisaalid, söökla jne,» jätkas Raik, lisades, et ühtlasi kutsub hoone siselahendus üles koostööks, mis on just akadeemias õpitavate erialade üks võtmeküsimusi.

Ka uue hoone halduskulud on Raiki sõnul oluliselt madalamad. «Praegu kasutusel olevate nõukogudeaegsete hoonete energiatarbimine on ääretult suur – nende energiamärgised on klassidest G ja H,» märkis ta. «Uus hoone saab muu hulgas ka kõik nüüdisaegsed tehnosüsteemid, sh ventilatsiooni, mis praegustes hoonetes hetkel üldse puudub.»

Žürii liige, arhitektide liidu esindaja Ülar Mark selgitas, et sisekaitseakadeemia uue peahoone välisilmet iseloomustab väga selge mahuline idee – omavahel nihutatud «lülid» annavad lihtsa funktsioonide jagamise võtme keskse koridori ümber.

«Võimalik on erinevate kõrgustega ruume paigutada sinna, kus neid kõige rohkem vajatakse, ilma et arhitektuurne idee kannataks. See toetab erinevate kõrgustega ruumide otstarbekat jaotust. Võidutööl on valdavalt kaks ning ühes nurgas kolm korrust,» lisas Mark.

Ta tõi ühe väga erilise lahendusena välja kompleksi kavandatud nn tuleteatri, mille peamised osad on põlemiskatsete tegemiseks mõeldud ruum ehk lava ja tulekindla klaasseinaga eraldatud auditoorium ehk saal pealtvaatajatele. Põhimõtteliselt on tema sõnul tegemist sarnase lahendusega Tartu Ülikooli anatoomikumiga, mille eesmärgiks on testida ehituskonstruktsioonide elemente. Klaasi taga asuv auditoorium võimaldab ka tudengitel seda pealt vaadata.

Uude nüüdisaegsesse ja energiasäästlikku peahoonesse soovib SKA tulevikus koondada enamiku õppetööst. Krundil olevad lagunemisohtlikud ja ebafunktsionaalsed majad plaanib aga akadeemia lammutada.

Ehituseks taotleb SKA raha Euroopa Liidu kõrghariduse edendamise meetmest ASTRA.

Žürii otsustas tunnistada võistluse võitjaks (preemia 13 000 eurot) ideekavandi märgusõnaga faalanks, mille autorid on Arhitekt11 OÜ arhitektid Illimar Truverk, Janar Toomesso, Katrin Vannas, Sander Paljak, Kristjan Lind, Hannelore Kääramees, Kaur Käärma, Siim Tiigimägi, Eero Endjärv ning Tajuruum OÜ maastikuarhitektid Edgar Kaare, Terje Ong ja Liina Einla.

Sisekaitseakadeemia uue peahoone ideekonkursi võitis ideekavand pealkirjaga Faalanks. Foto: SKA
Sisekaitseakadeemia uue peahoone ideekonkursi võitis ideekavand pealkirjaga Faalanks. Foto: SKA Foto: Sisekaitseakadeemia

Teise preemia (10 000 eurot) pälvis ideekavand märgussõnaga ürgorg, mille autorid on KAVAKAVA OÜ arhitektid Siiri Vallner, Indrek Peil, Kristel Niisuke, Kristiina Way, Valdis Linde ja Riin-Kärt Ranne.

Teise koha said KAVAKAVA OÜ arhitektid. Foto: SKA
Teise koha said KAVAKAVA OÜ arhitektid. Foto: SKA Foto: Sisekaitseakadeemia
Teise koha said KAVAKAVA OÜ arhitektid. Foto: SKA
Teise koha said KAVAKAVA OÜ arhitektid. Foto: SKA Foto: Sisekaitseakadeemia

Kolmas preemia (7000 eurot) anti ideekavandile märgusõnaga kamuflaaž, mille autorid on Peeter Pere, Eva Kedelauk ja Mirko Traks büroost Peeter Pere Arhitektid OÜ.

Kolmanda koha said arhitektid büroost Peeter Pere Arhitektid OÜ. Foto: SKA
Kolmanda koha said arhitektid büroost Peeter Pere Arhitektid OÜ. Foto: SKA Foto: Sisekaitseakadeemia
Kolmanda koha said arhitektid büroost Peeter Pere Arhitektid OÜ. Foto: SKA
Kolmanda koha said arhitektid büroost Peeter Pere Arhitektid OÜ. Foto: SKA Foto: Sisekaitseakadeemia

Võistlustöödega on võimalik sisekaitseakadeemias tutvuda 22. aprillini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles