Kutserile maksis töökoha loata sisenemine Tallinna abilinnapeade kabinettide eesruumi (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Kutser.
Priit Kutser. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnavalitsuse avalike suhete direktor Ain Saarna kinnitas Postimehele, et esmaspäeval lõpetati tööleping linnapea nõuniku ametit pidanud Priit Kutseriga.

Saarna ütles, et ta ei saa kommenteerida, millistel asjaoludel seda tehti. «Tööleping on tööandja ja töövõtja kahepoolne lepinguline suhe ja minul ei ole võimalik seda kommenteerida.»

Postimehe andmeil pannakse Kutserile süüks usalduse kaotamist. Nimelt oli ta ülemöödunud nädala reede õhtul kella poole kaheksa ajal nõudnud munitsipaalpolitseilt sissepääsemist linnapea kohuseid täitva Taavi Aasa ja abilinnapea Mihhail Kõlvarti kabinettide ees olevasse ruumi, kus istuvad sekretärid.

Eesruumist edasi paiknevad üksteisega vastakuti asetsevad abilinnapeade Aasa ja Kõlvarti kabinetid, mille uksed on üldjuhul lahti. Kinni on ainult eesruumi uks, mille avamist Kutser nõudnudki.

Kutseri hinnangul ei sisenenud ta loata Tallinna abilinnapeade kabinettide eesruumi. «Sest võtme ja sellega loa andis mupo, kes istub linnavalitsuses valves,» sõnas ta Postimehele.

Postimehele teadaolevalt jõi Kutser Keskerakonna aseesimehe ja riigikogu keskfraktsiooni liikme Jaanus Karilaiuga eesruumis kohvi. Mehed viibisid seal tund aega.

«Priit pakkus mulle linnapea kohusetäitja sekretäride ruumis kohvi. Pesime tassid puhtuks. Ja õhtul läksime ära. Nii lihtne see lugu ongi,» rääkis Karilaid Postimehele. Ta mainis, et seda saab kergesti videosalvestise abil tuvastada ja lisas, et tema sealoleku ajal ei käinud Kutser kordagi omavoliliselt Aasa ega kellegi teise kabinetis.

Linnakantselei haldusdirektor viljar Meister kinnitas, et linnakantselei pole linnavalitsuse hoone kabinettidesse ühtegi jälgimis- või salvestusseadet paigaldanud ja seetõttu pole ka võimalik Kutseri ja Karilaiu liikumisi tagantjärele kontrollida.

Küsimusele, miks viibis riigikogu keskfraktsiooni liige Tallinna linnavalitsuses, vastas Karilaid, et ta oli seal parlamendisaadikuna Kutseri juures külas. «Olen seal tihti külas käinud ja Priit on andnud selle kohta vägagi põhjalikke selgituskirju,» märkis ta.

Karilaid: Kutserile tehti ebaõiglaselt haiget

Karilaid ütles esiti Postimehele, et põhjust, miks Priit Kutseriga tööleping lõpetati, peab linn ise kommenteerima. Ent lisas siis, et tema ise suhtles täna Tallinna linnapea kohusetäitja Taavi Aasa ja abilinnapea Kalle Klandorfiga, kes rääkisid «mingitest usaldusprobleemidest».

«Sain aru, et Kutser on nende jaoks liiga poliitiline,» märkis Karilaid. Küsimusele, mida see tähendab, kostis ta veelkord, et kuna tegu on linna ja Kutseri vahelise asjaga, siis peab linn ise põhjust kommenteerima.

Karilaid lisas, et tema jaoks on arusaamatu, miks Kutser lahti lasti. «Nagu ma aru saan, ei ole ta seni saanud ühtegi hoiatust ja tema vastu pole alustatud kunagi distsiplinaarmenetlust. Seda enam, et Taavi Aas isiklikult kutsus ta enda nõunikuks,» rääkis ta. «Arvan, et nad teevad praegu Kutserile liiga.»

Samuti märkis ta, et on korduvalt kuulnud jutte, et Kutser peaks ära lõpetama Facebooki postitamise. Nimelt olevat tema sagedased postitused linnajuhtide arvates liialt politiseeritud, selgitas Karilaid.

«Arvan jätkuvalt, et Priidule tehakse igal juhul ebaõiglaselt haiget. Kaasaja avalikus halduses on võimalik inimesed laua taha kutsuda ja selgitada, mis on nende tööülesanded. Öelda, mida peab tegema ja mis on tegemata. Kui midagi ei sobi, siis anda noomitus või mingisugused tähtajad,» leidis Karilaid.

«Selline kõige äärmuslikum sanktsioon sellisel viisil on lihtsalt üks väike osa erakonnasisesest võimuvõitlusest. Et otsustati Edgar Savisaare üks tugev ettur niiviisi demonstratiivselt maha võtta. Teades ka massimeedia hoiakuid, siis soovitakse saada lihtsalt odavat plusspunkti, aga ma ise ei pea sellist käitumist arukaks käiguks,» lisas ta.

Karilaid on suhelnud ka Kutseri endaga. «Kuna ta ise väidab, et otsus pole põhjendatud, siis võtab ta rahulikult.»

Kutser annab omapoolse selgituse Facebookis

Karilaiu sõnul on Kutser lubanud homme Facebookis anda avalikkusele ka omapoolse selgituse.

Kutser hoidub kommentaaride andmisest meediale, kuid on Facebookis aktiivne. Kella 19.30 paiku jagas ta Karilaiu tsitaati, mis on ilmselt tema viis oma seisukoha väljendamiseks.

Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu ütles Kutseri ametist vabastamist kommenteerides, et ta ei ole Kutseriga koos töötanud ja seega ei pea ta ka eetiliseks praegu kommentaare jagada.

«Seda peaks küsima ikkagi Taavi Aasalt, kelle nõunik Kutser oli. Ma ei ole Kutseriga koos töötanud ega temaga koridori peal väga palju kokku puutunud, aga minu arvates on ta päris tubli mees olnud,» lisas Sarapuu.

Endine Põhja-Tallinna vanema asetäitja Kutser asus märtsi alguses täitma Tallinna linnapea kohusetäitja Taavi Aasa nõuniku ametikohta pärast seda, kui linnavalitsus otsustas 17. veebruaril vabastada Põhja-Tallinna linnaosavanema Karin Tammemäe.

Abilinnapea Kalle Klandorf sõnas toona, et linnaosavalitsuse negatiivne sisekliima järjest süvenes ning linnaosavanema ja tema asetäitja vahel olid sügavad lõhed. Ka Tammemägi kinnitas, et ta ei saanud läbi oma asetäitjaga.

Kutser lahkus vabatahtlikult linnaosavanema asetäitja ametipostilt.

Kutser asus linnavalitsusse tööle 2007. aastal. 2007-2009 oli ta abilinnapea Jaanus Mutli nõunik, oktoobrist 2009 kuni oktoobrini 2011 oli Kutser abilinnapea Taavi Aasa nõunik. Põhja-Tallinna valitsuses oli ta tööl 2011-2016.

Veebruari lõpus Põhja-Tallinnast lahkunud Kutser sai linnavalitsuse korraldusel hüvitist kolme kuu põhipalga ulatuses kokku summas 8791 eurot, sellest hüvitis oli 6570 eurot ning ülejäänu moodustas sotsiaalmaks ja töötuskindlustusmaks.

Kutser teenis Aasa nõunikuna 1500 eurot kuus.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles