Estonia vana turuhoone kohale võib kerkida kohvik

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana turuhoone varemete väljakaevamine Tammsaare pargis.
Vana turuhoone varemete väljakaevamine Tammsaare pargis. Foto: Eero Vabamägi

Tammsaare pargi ümberehitustööde käigus kaevati välja ka sõja ajal hävinud turuhoone kelder, mis on nii hästi säilinud, et selle peale võiks rajada mõnusa söögikoha.

Enne sõda ei asunud Estonia teatri Pärnu maantee poolsel küljel praegune ausammas, vaid turuplats, mida kutsuti uueks turuks. Praeguseks on pool kunagise turuhoone keldrikorrusest juba välja kaevatud. Kaevamistöödega tegeleva Maatriks-RP OÜ esindaja Indrek Traksi sõnul on soklikorruse ruumid sinna veetud ehitus-, lammutus- ja muudest jäätmetest juba suures osas puhtaks veetud, kirjutas linnavalitsuse ajaleht Pealinn.

«Varemed on üllatavalt hästi säilinud. Paljastunud keldrimüürid on valdavalt tugevast paekivist ja trepidki on suhteliselt terved,» rääkis Traks.

«Tegelikult on see väga huvitav hoone, mis ehitati vanalinna ümber kulgema hakkava ringpuiestee rajamise ajal. Turuhoone ehitati Toompuiesteed ja Pärnu maanteed läbiva uue ringpuiestee äärde analoogselt Jaani kiriku ja Reaalkooliga,» rääkis muinsuskaitse ja konserveerimise teadur Oliver Orro.

«Turuhoone ehitati Vana-Rooma avalike hoonete eeskujul basiilikaks. Võib öelda, et too galeriirõdude ning külje- ja ülaakendega ehitis oli omal ajal küllalt moodne,» lausus Orro. Turuhoone oli edukalt kasutuses kuni 1944. aasta märtsipommitamiseni, mil hoone tabamuse sai.

«Allesjäänud müüride vahel tegutses turg veel 1948. aastal, seejärel viidi kauplemine üle Tartu maantee äärde. Muinsuskaitse lubab vanalinna piirkonnas asuvat hoonet isegi tervikuna taastada, kuid vaevalt see praegu otstarbekas oleks,» arvas Orro.

Tema sõnul võiks hoonemüüre nüüdki toiduga kauplemiseks ära kasutada. Näiteks võiks varemete kohale rajada mingi õhulise katuseosa. Kuna hoone müürid olid aastakümneid maa alla maetud, tuleks arvatavasti mõelda ka drenaažisüsteemidele liigniiskusest vabanemiseks. Kõige mõeldavam oleks varemed esialgu täita liivaga, mis lubaks mõnekümne aasta pärast uute planeeringutega algust teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles