Suri viimane Pätsi-aegne politseinik

Mirjam Mäekivi
, Postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ferdinand Vilimäe
Ferdinand Vilimäe Foto: Ain-August Kõrvemaa

Pühapäeva õhtul suri viimane Eestis elanud esimesel iseseisvusperioodil töötanud politseinik Ferdinand Vilimäe, kes saadeti täna Rakveres viimsele teele, teatas politsei- ja piirivalveamet.

Vilimäe alustas Eesti politseis tööd 1940. aastal – ajal, mil Eesti politseisse võeti lisatööjõudu, kuna Eesti pinnal olid Vene sõjaväebaasid ja olukord ärev. Vilimäe saadeti tööle Politseitalituse II politseijaoskonda Kadriorus. Tema ülesanded olid tänavatel patrullimine ja korra tagamine. Mees sattus tööl olema ka sel ööl, kui Kadrioru lossist viidi ära Konstantin Päts.

Kui 1940. aasta augustis Eesti politsei likvideeriti ja asemele loodi tööliste-talupoegade miilits, töötas Vilimäe Franz Krulli tehases ning sõjasadamas.

1941. aasta sügisel, kui Eesti politsei taastati, sai Vilimäe oma vana töökoha Kadriorus Koidula tänaval asuvas politseijaoskonnas tagasi. II jaoskonna ülesanded olid tollal juhtida liiklust Tallinna sadama ristumispunktis Narva maanteega, tagada avalikku korda tänavatel ja valvata Kadrioru lossi ümbrust. Vilimäe valvata oli Kadrioru lossi territoorium.

1942. aastal saadeti Vilimäe tööle Rakvere politseijaoskonda. 1943. aastal kolis pere Kohalasse nn politseimajja, millest sai nii töö- kui ka elukoht. 1944. aasta sügisel Vene okupatsiooni naastes sai Vilimäe ametist lahti.

Politsei- ja piirivalveamet mälestab lahkunud politseiveteran Ferdinand Vilimäed ja avaldab kaastunnet omastele.
 

Copy

Märksõnad

Tagasi üles