Taavi Aas: õiguskantsler võiks vaadata ka Harku valda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna abilinnapea Taavi Aas.
Tallinna abilinnapea Taavi Aas. Foto: Peeter Langovits

Tallinna abilinnapea Taavi Aasa sõnul on ühissõidukite soodushinnaga piletite müümine ainult Tallinnasse sissekirjutatud inimestele ning Harku valla hiljutine otsus anda maamaksuvabastus kõigile valla elanikele sarnased juhtumid, kus kohalikud omavalitsused kasutavad oma õigusi soodustuste tegemisel.

Õiguskantsler Indrek Teder teatas eile oma vastuses Tallinna Üliõpilaskondade Ümarlauale, et Tallinna linnavolikogu 17. detsembri 2009. aasta määrus, mis kehtestas ühissõidukite sooduspiletid ainult rahvastikuregistri järgi Tallinnas elavatele inimestele, on põhiseaduse vastane.

Aasa sõnul ei ole ta õiguskantsleri kirja ning põhjendusi veel näinud, mistõttu ei oska ta korrektset juriidilist vastust anda. Samas rõhutas ta, et tegemist on põhimõttelise küsimusega, kas kohalik omavalitsus võib oma elanikele kehtestada teatud soodustusi.

«Esimese juhtumina tuli mul meelde Harku valla maamaksuvabastus,» ütles Aas. «Sealse määruse järgi peaksid inimesed end hiljemalt 31. detsembriks valda registreerima ja avalduse kirjutama ning siis saavad nad ka maamaksuvabastuse.»

See tähendab, et kui mõnel inimesel on Harku vallas maatükk, aga ise on ta sisse kirjutatud näiteks Tallinna, siis tema maamaksu vabastust ei saa. Sel juhul on Aasa väitel samuti tegemist ebavõrdse kohtlemisega.

«Kui aga vaadata õiguskantsleri seisukohta, siis peaks maamaksuvabastus kehtima ka neile inimestele, kes ei ole valda sisse kirjutatud, nad peavad lihtsalt vastava avalduse kirjutama,» ütles abilinnapea.

Aas kinnitas, et kohe uue aasta alguses tutvuvad linnajuhid õiguskantsleri kirjaga ning langetavad siis ka otsuse, kuidas edasi käituda. Samas lisas ta, et paljud Eesti omavalitsused on teinud sinna sissekirjutatud inimestele mingeid soodustusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles