Tallinna vanalinn - invajuhtide meelisparkla? (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna kõige kallimas parkimispiirkonnas vanalinnas torkab südapäeval silma muljetavaldav hulk autosid, mille esiklaasi all tasuta parkimist lubav sinine invakaart.

Postimehe fotograafi teele jäi sel teisipäeval tunniajase jalutuskäigu ajal kokku paarkümmend «invaautot», mille juhtidele on parkimine terves pealinnas tasuta. Keskmisest kallimad masinad olid pargitud tänavatele, mida ääristavad peamiselt kohvikud ja poed.

Parkimistasu pealinnas sõltub tsoonidest, kuid näiteks vanalinnas maksab tund aega suisa kuus eurot.

Hõbedane BMW Aia tänaval. Foto:
Hõbedane BMW Aia tänaval. Foto: Foto: Liis Treimann
Hõbedane BMW Aia tänaval. Foto:
Hõbedane BMW Aia tänaval. Foto: Foto: Liis Treimann

Kaardi väljastamisel pole rikkumisi tuvastatud, kuid avastatud on väärkasutamisi 

Tallinna transpordiameti linnatranspordi osakonna juhataja Ruth Pärn möönis, et neilegi on lepingupartnerite (Ühisteenused - toim) andmete kohaselt jäänud mulje, et teatud piirkondades Tallinnas on invakaardiga parkijaid kummaliselt palju.

Transpordiamet on viimase viie aasta jooksul väljastanud 5758 parkimiskaarti, neist kehtivaid on 3922. Pärn ütles, et täpset statistikat parkimiskaartide väärkasutuste kohta ametil pole, kuid neid on ette tulnud.

AS Ühisteenused, kes tasulisel parkimisalal järelevalvet teeb, on avastanud järgimisi väärkasutamisi: parkimiskaartide koopiate kasutamine, parkimiskaardi kehtivuse võltsimine ja parkimiskaardi kasutamine isiku poolt, kellele see tegelikult väljastatud ei ole. Viimane tähendab ka seda, et kaarti kasutavad «terved ja ilusad», kellel selleks põhjust pole.

«Oleme täheldanud, et Vanalinnas Aia ja Suur-Karja tänavatel, aga ka kesklinnas Maakri tänaval on hästi palju parkijaid, kes kasutavad invakaarte. Me ei saa öelda, et kasutatakse võltsitud kaarte, kuid meil on kahtlus, et asi pole õige,» rääkis Pärn.

Ka näiteks Tallinna Tehnikakõrgkooli pargib väga palju invamärgistust kasutavaid sõidukeid. Üks prorektor olevat Pärna sõnul öelnud, et nende koolis nii palju puudega inimesi kirjas ei ole.

«Kontrolörid on avastanud ka, et ühel tänaval kasutatakse ühest invakaardist kolme koopiat,» tõi Pärn veel ühe näite.

Parkimiskaardi väljaandmisel Pärna kinnitusel rikkumisi ei ole tuvastatud.

Tume Range Rover ​Vana-Viru tänaval. Foto:
Tume Range Rover ​Vana-Viru tänaval. Foto: Foto: Liis Treimann
Tume Range Rover Vana-Viru tänaval. Foto:
Tume Range Rover Vana-Viru tänaval. Foto: Foto: Liis Treimann

Kellele väljastatakse parkimiskaart?

Liikumispuudega või pimedat inimest teenindava sõiduki parkimiskaart väljastatakse isikule, kellel on keskmine, raske või sügav liikumis- või nägemispuue. Parkimiskaart väljastatakse ka ajutise nägemisfunktsiooni või liikumisvõime kõrvalkalde puhul, mis nõuab liikumisabivahendi kasutamist.

Parkimiskaarti võib kasutada puudega isik, kellele kaart on väljastatud, või teda parajasti teenindav isik.

Tallinna transpordiameti poolt välja antud parkimiskaart annab tasuta parkimisõiguse vaid linna avalikul tasulisel parkimisalal, eraparklates see ei kehti.

Parkimiskaartide väärkasutamise korral määratakse sõiduki omanikule parkimise korral avalikul tasulisel parkimisalal viivistasu otsus ehk nn parkimistrahv. Viivistasu määramine ega selle suurus ei sõltu sellest, kas isik on rikkunud tasulist parkimiskorda tahtlikult või tahtmatult.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles